Børnehjælpsdagen har siden år 2000 haft fokus på at anerkende anbragte børn og unges særlige mærkedage. For eksempel udsender vi årligt hundredvis af gaver til unge konfirmander eller nonfirmander, der bor i plejefamilier eller på døgninstitutioner over hele landet.
Gennem projektet arbejder vi for at styrke børnenes og de unges mentale robusthed, med særligt fokus på de sociale og personlige kompetencer. Derfor har projektet følgende formål, alt efter mærkedagens type:
Mange anbragte børn og unge, både i plejefamilier og på døgninstitutioner, har ikke mulighed for at fejre eksempelvis en konfirmation eller studentereksamen sammen med deres nærmeste, biologiske familie. Derudover kan det være svært for børnene og de unge at sammenligne sig med børn fra traditionelle familier, når det drejer sig om gaverne. I følge KLs taksttabeller er der kun afsat et mindre kommunalt gavebeløb, som plejefamilien eller institutionen kan anvende på barnet eller den unge. Af disse årsager har projektet relevans.
Vi samarbejder med en lang række virksomheder, som donerer gaver eller bidrager med gode rabatter. Dernæst inddrager vi vores kendte ambassadører. De giver deres hilsen på personlige kort til hundredvis af børn og de unge.
Vi tilbyder projektet til anbragte børn og unge, i pleje eller på institution, der skal fejre en særlig mærkedag. Som udgangspunkt har alle anbragte konfirmander og nonfirmander mulighed for at modtage en gave. Andre mærkedage vurderer vi individuelt på baggrund af ansøgninger.
Hvert år uddeler Børnehjælpsdagen mellem 250-300 gaver til anbragte konfirmander, der enten bor på institutioner eller i familiepleje. 14-årige Sarah var en de unge modtagere, der i 2016 fik et sæt fine smykker (ses på billedet). Vi lægger vægt på at præsentere konfirmanderne for en række forskellige gavemuligheder, som de kan vælge i mellem. I øjeblikket tilbyder vi et smukt smykkesæt fra Norjewels, en smart rygsæk fra North Face / Friluftsland eller et par lækre høretelefoner fra Philips.
Børnehjælpsdagen giver ekstra opmærksomhed på mærkedage for anbragte børn og unge. Et eksempel er 19-årige Malene, der nåede i mål med sin studentereksamen. Hun er nu blandt de kun 7 procent af anbragte unge i Danmark, som har fået en gymnasial uddannelse. Vi anerkendte Malenes indsats med en særlig gave i samarbejde med By Malene Birger. Generelt støtter vi op om de unge, som gennemfører en uddannelse, og som arbejder målrettet for at opnå et selvstædigt voksenliv.
Vi modtager løbende personlige takkekort fra de børn og unge, som vi har anerkendt på deres særlige mærkedag – for eksempel ved konfirmation. Vi er ikke i tvivl om, at både vores opmærksomhed og gaver falder i god jord. Generelt oplever vi stor taknemmelighed fra både børn, unge, pædagoger og plejefamilier hvilket understøtter, at vores arbejde med mærkedage er vigtigt og værdifuldt for den unge målgruppe. Vi glæder os særligt over, at de fleste unge selv skriver deres kort – og at de gør sig meget umage.