Kitch’n’cool er både et læringsforløb og en madklub for anbragte unge samt unge i efterværn. Forløbet strækker sig over fem mødegange med forskellige temaer, for eksempel kød, fisk eller vegetarmad.
Deltagerne mødes hver 14. dag og laver mad sammen – med hjælp fra vores dygtige instruktører. Hvert hold har maksimalt 14 deltagere. De unge får viden og praktisk erfaring med køkkenhygiejne, budgetter, madlavningsteknikker og de bliver udfordret i deres madmod, smagssanser og sociale færdigheder.
Hver deltager får udleveret en Kitch’n’cool t-shirt samt vores Kitch’n’cool kogebog med opskrifter, tips ideer og priser. Kitch’n’cool startede op i 2016 og er indtil videre planlagt til marts 2017.
Gennem Kitch’n’cool ønsker vi at styrke de unges mentale og fysiske robusthed, med særligt fokus på ernæring. Denne indsats skal give de unge bedre forudsætninger for at etablere et selvstændigt og sundt voksenliv. I projektet arbejder vi med følgende formål:
Vi ved fra forskningen, at anbragte unge i teenagealderen har en markant dårlige sundhedsadfærd sammenlignet med ikke-anbragte unge. De anbragte unge får hyppigere problemer med helbredet – for eksempel lider mange af overvægt. De unge, der er på vej ud i egen bolig, er særligt udsatte – og er generelt bagud i forhold til den fornuftige kost (SFI, 2014). Af disse årsager er projektet relevant.
Kitch’n’cool er udviklet i regi af Måltidspartnerskabet med deltagelse af Landbrug & Fødevarer, Teknologisk Institut – AgroTech, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Kliniske Diætister. Måltidspartnerskabet har finansieret projektet. Desuden samarbejder vi med udvalgte kommuner, som rekrutterer de unge deltagere og stiller køkkenfaciliteter til rådighed. Vi har samarbejdet med Odense, Silkeborg, Syddjurs, Roskilde og Næstved kommune.
Kitch’n’cool er målrettet anbragte unge, der bor på institution eller i plejefamilie samt unge, der er i efterværn. Aldersgruppen er fra 15-22 år.
SIND:
MENTAL ROBUSTHED
[ FØR MUSEN OVER ][ KLIK FOR INFO ]
Kitch'n'cool styrker de unges børnenes mentale robusthed, herunder de sociale og personlige kompetencer. Måltidet er et vigtigt element i organiseringen af et social liv. Det fællesmåltid, som Kitch'n'cool skaber, er således et vigtigt rum for læring af sociale handlekompetencer. Vi styrker de unges personlige kompetencer ved at sætte fokus på madmod og madglæde. Gennem læring og sansemæssige erfaringer bliver de unge rustet mentalt til at træffe velovervejede valg i forhold til mad og fødevarer
KROP:
FYSISK ROBUSTHED
[ FØR MUSEN OVER ] [ KLIK FOR INFO ]
Kitch'n'cool styrker de unges børnenes fysiske robusthed, da den sunde kost er grundstenen til at kunne fungere optimalt i hverdagen. Den styrker kroppen og giver hjernen energi til at klare fysiske og mentale udfordringer.
REDSKABER
[ FØR MUSEN OVER ] [ KLIK FOR INFO ]
Kitch'n'cool giver deltagerne viden om sund kost og redskaber til at tilberede sunde måltider. Et helt konkret redskab er vores Kitch'n'cool kogebog, som alle deltagerne får udleveret, når de starter i et læringsforløb.