Vores erfaring med lotterier strækker sig helt tilbage til 1926, hvor Lillebror Lotteriet så dagens lys – dengang under navnet ‘Store Tombola’. Lotteriet blev lanceret som en ‘regnvejrsforsikring’ i forbindelse med de årlige Børnehjælpsdagen. Hvis vejret svigtede, og befolkningen dermed havde svært ved at samle ind på gader og stræder, så var der penge at hente gennem lodsalget. Pengene gik dengang til fattige børn på asyler og børnehjem.
I takt med at velfærdsstaten gjorde sit indtog i 1950’erne og 1960’erne, havde færre institutioner brug for Børnehjælpsdagens tilskud. Derfor blev strukturen ændret i 1971, hvor man indførte konceptet ‘hjælp til selvhjælp’. Det unikke koncept byggede på, at de frivillige børne- og ungdomsforeninger – heraf mange spejderkorps – kunne tjene penge til egne aktiviteter ved at sælge lodderne. En del af indtægten gik dog fortsat til Børnehjælpsdagens arbejde for at forbedre udsatte børns vilkår.
I 1985 blev navnet ‘Store Tombola’ officielt ændret til Lillebror Lotteriet, og i år 2000 kom Julelotteriet til. Siden år 2000 er begge lotterier landsdækkende, og Børnehjælpsdagen samarbejder fortsat med fritids- og foreningslivet om at sælge Lillebror- og Julelodder. Skoleklasser er også kommet til. Dermed er konceptet ‘hjælp til selvhjælp’ stadig højaktuelt, da både foreninger, klubber og klasser tjener penge til deres fælleskasser. Overskuddet fra lodsalget går i dag til Børnehjælpsdagens arbejde med at styrke anbragte børn og udsatte unge i Danmark.