18. juli 2017, 07:20 Af: Kenneth Tingberg

Drømmebanken 10 år: Boost til en aktiv fritid

Drømmebanken støtter anbragte børn og unge i at kunne dyrke en fritidsinteresse og / eller få mere bevægelse ind i deres liv

Drømmebanken 10 år: Boost til en aktiv fritid

Drømmebanken støtter anbragte børn og unge i at kunne dyrke en fritidsinteresse og / eller få mere bevægelse ind i deres liv
Den unge løber Alexander, som er anbragt i en plejefamilie, har sat sig et mål: Deltagelse ved OL i 2020. Det måtte Drømmebanken naturligvis bakke op omkring ved at være med til at betale for en træningslejr i Kenya. Foto: Børnehjælpsdagen.

Børnehjælpsdagens Drømmebank kan fejre 10 års jubilæum. Siden 2007 har projektet opfyldt næsten 500 drømme for anbragte børn og unge, der i mange tilfælde har fået støtte til at dyrke en sportsgren, hobby eller et særligt talent.

Det sker for at styrke både deres fysiske såvel som mentale robusthed.

Fritid med mere bevægelse

Børnehjælpsdagen arbejder generelt for, at anbragte børn og udsatte unge bevæger sig mere hverdagen – og oplever bevægelsesglæde. Der er nemlig en dokumenteret sammenhæng mellem fysisk aktivitet og læring, uanset alder.

Drømmebanken bakker op om denne strategi som ved at opfylde drømme, der bidrager til en aktiv fritid; det være sig cykler, rideudstyr, løbehjul, træningsophold m.m. Der kan også være tale om idolmøder med kendte sportsstjerner eller eliteudøvere, der inspirerer børnene / de unge til at give sig i kast med en specifikt idrætsgren.

Her et par eksempler på de ‘fysiske’ drømme:

Træningscykel til seks drenge på Alrunen
Seks anbragte børn og unge havde sat sig det mål at cykle til Berlin i 2015. For at komme i form til den store udfordring, havde de brug for endnu en træningsenhed, der kan kobles på en racercykel, så man kan køre indendørs og dyste mod hinanden. Denne enhed fik de overrakt via Drømmebanken i 2014 – endda af komikeren Lars Hjortshøj, der er Børnehjælpsdagens ambassadør.

Træningslejr i Kenya for løberen Alexander
Den unge plejedreng Alexander har været bidt af en gal løber, siden han var 6 år. Han har sikret sig flere imponerende titler, blandt andet Danmarksmester i 10 km landevej og 10 km lang cross (U18). Hans næste mål er at kvalificere sig til OL i 2020; så hvad kunne være mere oplagt end, at Drømmebanken opfyldte hans drøm om en rejse til Kenya, hvor Alexander kunne træne på højt niveau sammen med sine løbekammerater.

Træningsrejsen blev realiseret med støtte fra Egmont Fondens program ‘En Håndsrækning’.

LÆS OGSÅ: Løber Halvmarathon til fordel for Børnehjælpsdagen

Unge fra det sønderjyske opholdssted Alrunen fik i 2012 en Wahoo Kickr (en cykel-træningsenighed) gennem Drømmebanken. De fik oveni glæden ved at få den overrakt af Børnehjælpsdagens ambassadør Lars Hjortshøj. Foto: Privat.

Dygtiggørelse af en hobby eller et talent

Når Drømmebanken bakker op om, at anbragte børn og unge kan dyrke deres talent og dygtiggøre sig inden for en fritidsaktivitet, handler det i høj grad om at styrke de personlige og sociale kompetencer.

For nogle børn og unge er det en svær udfordring bare at møde op på et bestemt tidspunkt gentagende gange. For andre er det svært at indgå i sociale sammenhænge, men her er det perfekt at øve sig ved at gøre det, man har allermest lyst til – f.eks. at spille på trommer, gå til guitarundervisning eller komme på fisketur med sine venner.

Guitarundervisning til Natasha

8-årige Natasha havde både guitar, noder og musikalsk intelligens, men i hendes alder kan det godt være rimeligt svært at lære sig selv at spille guitar, selvom man prøver med alt, hvad man har. Derfor drømte Natasha om at komme til guitarundervisning på den lokale musikskole, hvilket Drømmebanken hjalp med at realisere – med støtte fra Egmont Fonden og ‘En håndsrækning’.

Nu går Natasha til undervisning på musikskolen en gang om ugen, mens hun øver derhjemme næsten hver dag og bare bliver mere og mere dygtig, lyder det fra hendes plejefamilie.

Elektrisk trommesæt til Natja

17-årige Natja fra et opholdssted på Sjælland lider af sygdommen speral parese, der delvis har lammet hendes højre side. Når hun spiller på trommer – og det er hun god til – styrker hun motorikken i den højre arm. Natjas historie fik to trommeentusiaster til kvit og frit at forære hende et elektrisk trommesæt, så hun kan tromme på sit værelse uden at forstyrre de andre på opholdsstedet.

“Jeg er bare så taknemmelig; tænk at nogen vil gøre det her for mig. Nu kan jeg gøre noget, jeg er rigtig god til, og måske få nye venner på musikskolen”, fortalte Natja efter overraskelsen.

LÆS OGSÅ: Drømmen om et trommesæt

En strålende glad Natja, der netop har modtaget en drøm af et trommesæt. Her fotograferet sammen med Thomas Erichsen fra 4Sound København og Sylvia Blazejowski fra Børnehjælpsdagen. Foto: Børnehjælpsdagen.

Spot på 10 år med Drømmebanken

Børnehjælpsdagens Drømmebank har siden 2007 opfyldt anbragte børn og unges drømme – de drømme, der ellers aldrig ville kunne opfyldes, fordi midlerne eller mulighederne ikke er til det.

Det kan betyde en kæmpe forskel for et anbragt barn at få en drøm opfyldt. Det kan være med til at give en styrket tro på, at ting lykkes, en øget selvtillid, glæde og positiv opfattelse. Ifølge forskningen er det bevist, at disse faktorer leder til mere robuste relationer og større tilfredshed med livet.

Det er et vigtigt kriterie, at drømmene skal have indflydelse på børnene og de unges liv fremover – det kan være i forhold til bevægelsesglæde, sundhed, uddannelse, fritidsinteresser, de sociale og eller personlige kompetencer.

Samlet bidrager Drømmebanken til at styrke den mentale og/eller fysiske robusthed hos de unge mennesker, der typisk bor i plejefamilier eller på døgninstitutioner i Danmark.

Drømmebanken bliver finansieret via donationer fra fonde, virksomheder eller privatpersoner. Blandt de største bidragsydere er Egmont Fondens program ‘En Håndsrækning’ samt Lemvigh-Müller Fonden.


VI MARKERER DRØMMEBANKENS 10-ÅRS-JUBILÆUM MED DENNE ARTIKELSERIE:


VIL DU OGSÅ STØTTE BØRNENES DRØMME?

GIV EN DONATION ENTEN SOM PRIVATPERSON ELLER SOM VIRKSOMHED

PÅ FORHÅND TAK

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder
Smid en kommentar

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.