11. juli 2017, 17:11 Af: Kenneth Tingberg

Drømmebanken 10 år: På rejse ud i verden

Siden 2007 har anbragte børn og unge har fået styrket deres personlige kompetencer og sociale relationer gennem 'drømme-rejser'

Drømmebanken 10 år: På rejse ud i verden

Siden 2007 har anbragte børn og unge har fået styrket deres personlige kompetencer og sociale relationer gennem 'drømme-rejser'
Drømmebanken har hjulpet 11-årige Pilutaq med at rejse til sit hjemland, som han kun har kendt som spæd. Her ville han gerne sige farvel til sin døende mormor og besøge sin fætter. Foto: Privat.

I år er det 10 år siden, at Drømmebanken så dagens lys – et jubilæum, der er værd at markere. Projektet spænder over mange typer af drømme, som Børnehjælpsdagen modtager fra anbragte børn og unge over hele landet. Siden 2007 er næsten 500 drømme blevet opfyldt. En stor del af disse omhandler ‘rejser ud i verden’.

Rejserne har haft forskellige formål over årene; for mange børn og unge har det været skelsættende “bare” at prøve at flyve eller rejse til udlandet på ferie ligesom deres jævnaldrende, ikke-anbragte kammerater.

I dag opfylder Drømmebanken primært rejsedrømmene ud fra et kriterie om, at de skal have et islæt af dannelsesrejse eller skal styrke sociale relationer.

Rejser der styrker familierelationer

Når anbragte børn og unge drømmer om at besøge familie i et andet land, eller rejse sammen med biologiske søskende, støtter Drømmebanken sådan en rejse, da den kan bevare en vigtig relation og knytte nye familiebånd for den enkelte unge – noget der styrker identitetsfølelsen og dermed den mentale robusthed.

“Det kan godt være, at hjemmet er i opbrud, og det ikke er muligt at bo sammen i hverdagen, men man er stadig en del af hinandens livshistorie. Mange oplever simpelthen, at ‘brikkerne falder på plads’ efter sådan en rejse”, forklarer Børnehjælpsdagens projektleder Susanne Jensen.

En drømmerejse med bror og søster

5-årige Rachel, der bor i plejefamilie med sin søster, havde en drøm: Hun ville gerne på en ferie med sine søskende, der også tæller storebroren Noah, som er anbragt i en anden plejefamilie.

Via Drømmebanken – og med støtte fra Egmont Fondens program ‘En Håndsrækning’ – kom de tre børn på en fælles rejse til Bulgarien, der virkelig knyttede dem sammen. De opdagede hvor mange ligheder, de faktisk har – at de for eksempel kan lide de samme madvarer. De tog naturligt hinanden i hånden.

Efter ferien erklærede Rachel, at “nu har jeg en større familie” og fra Noah var tilbagemeldingen, at “nu er de blevet mine rigtige, små søskende”.

LÆS OGSÅ: Drømmerejse til Grønland gav indre ro

Tre biologiske søskende i lufthavnen på vej til Bulgarien med Drømmebanken. Foto: Privat.

Rejser med sprog og studie

Drømmebanken giver også støtte til, at anbragte unge kan komme på sprog- og studierejser, som for eksempel kan være relevante i forbindelse med uddannelse. Udover læringsdelen får de unge opbakning til den nysgerrighed og det mod, det kræver, at forlade de trygge rammer.

“Sådan en rejse betyder rigtig meget for de personlige kompetencer. De unge får øget deres selvforståelse samt deres globale forståelse, og de får generelt mod på nye udfordringer”, fortæller Susanne Jensen, som er projektleder på Drømmebanken.

Rejser med kulturel dannelse

Drømmebanken sender ligeledes børn og unge på ‘drømmerejser’ til en bestemte byer eller seværdigheder, fordi det kan udvide deres kulturforståelse – og styrke deres selvværd – at få mulighed for at opleve det sted, som de har hørt, læst og set så meget om.

Prinsesse i Paris

7-årige Xenia er netop et af de børn, der har fået tilskud til en kulturrejse via Drømmebanken. Sammen med sin plejefamilie fik hun i 2016 mulighed for at besøge Paris og det franske Disneyland.

Efter turen fortalte familien, at Xenia virkelig havde suget de mange nye indtryk til sig: rejsen derned, at overnatte i Paris, at blive fotograferet i sin Snehvide-kjole og se det flotte optog i Disneyland. Det gav hende stor glæde, velvære og et minde, som har været med til at styrke hendes selvforståelse og mod på nye kulturoplevelser.

Alle drømmemodtagere forpligter sig til at komme med en tilbagemelding og fotos efter udlevelse af deres drømme. Her er en hilsen fra Xenia, der - iført sin Snehvide-kjole - var prinsesse for en en dag i Disneyland Paris. Drømmeturen blev realiseret med støtte fra Aon Denmark. Foto: Privat.

Spot på 10 år med Drømmebanken

Børnehjælpsdagens Drømmebank har siden 2007 opfyldt anbragte børn og unges drømme – de drømme, der ellers aldrig ville kunne opfyldes, fordi midlerne eller mulighederne ikke er til det.

Det kan betyde en kæmpe forskel for et anbragt barn at få en drøm opfyldt. Det kan være med til at give en styrket tro på, at ting lykkes, en øget selvtillid, glæde og positiv opfattelse. Ifølge forskningen er det bevist, at disse faktorer leder til mere robuste relationer og større tilfredshed med livet.

Det er et vigtigt kriterie, at drømmene skal have indflydelse på børnene og de unges liv fremover – det kan være i forhold til bevægelsesglæde, sundhed, uddannelse, fritidsinteresser, de sociale og eller personlige kompetencer.

Samlet bidrager Drømmebanken til at styrke den mentale og/eller fysiske robusthed hos de unge mennesker, der typisk bor i plejefamilier eller på døgninstitutioner i Danmark.

Drømmebanken bliver finansieret via donationer fra fonde, virksomheder eller privatpersoner. Blandt de største bidragsydere er Egmont Fondens program ‘En Håndsrækning’ samt Lemvigh-Müller Fonden.


VI MARKERER DRØMMEBANKENS 10-ÅRS-JUBILÆUM MED DENNE ARTIKELSERIE:


VIL DU OGSÅ STØTTE BØRNENES DRØMME?

GIV EN DONATION ENTEN SOM PRIVATPERSON ELLER SOM VIRKSOMHED

PÅ FORHÅND TAK

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder
Smid en kommentar

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.