7.B. fra Holbergskolen i Dianalund er vinder af Børnehjælpsdagens skoleprojekt, Ungdomsværn 2018, som i alt 24 skoleklasser fra hele landet har deltaget i. 7.B. har dermed skabt den bedste PR- og fundraisingkampagne til fordel for anbragte børn og unge i Danmark.
Eleverne har indsamlet i alt 10.490 kroner ved at sælge 150 muleposer og ved at sikre indtægter fra sponsorater samt en stor markedsdag på skolen. Dertil har klassen været meget aktive på Facebook med et væld af opslag, flotte videoer og en konkurrence for deres følgere.
FACEBOOK: Se 7.B’s kampagneside
“Det er vigtigt for os at understrege, at Ungdomsværn består af mange elementer, som vi vurderer i løbet af projektperioden. Det giver selvfølgelig et forspring at være den klasse, der indsamler flest penge, hvilket er tilfældet med 7.B. Men det er også meget vigtigt, at eleverne har været dygtige til at planlægge deres event, engagere lokalsamfundet og generelt formidle budskabet om, at anbragte børn fortjener positiv opmærksomhed”, forklarer projektleder Sylvia Blazejowski fra Børnehjælpsdagen.
Skoleprojektet har ikke alene værdi for Børnehjælpsdagens arbejde, men også for eleverne selv. De har lært meget om fundraising, projektstyring og kommunikation med omverdenen.
“Jeg synes, det har været vildt sjovt at være med, og der har også været gode udfordringer. Vi har lavet noget anderledes i skolen i forhold til, hvad vi plejer at lave. Jeg har været med til at sælge muleposer, og det har nok været det sjoveste. Vi kom rundt i byen, og har mødt mange forskellige mennesker – vi har blandt andet været forbi på plejehjemmet for at sælge, det var også en speciel oplevelse”, forklarer 13-årige Emma fra 7.B og fortsætter:
“Jeg har helt klart lært at overskride mine egne grænser ved at gå op til fremmede mennesker og snakke med dem. Så det, synes jeg, har været rigtig godt”.
LÆS OGSÅ: Anbringelseshistorier på skoleskemaet
Kampagnearbejdet har desuden givet eleverne en større forståelse for, hvorfor det er vigtig at hjælpe andre – altså, hvorfor det er vigtigt at tage et socialt ansvar, også som ung.
“Det er jo os unge, som skal være her i fremtiden – og hjælpe dem, der har det svært, videre. Det er også vigtigt, fordi man oplever en anden kultur, end man er vant til. Altså, vi har jo en mor og far og søskende i hverdagen, så man får sat sit eget liv i perspektiv, og man bliver mere taknemmelig for det, man selv har”, forklarer Emma.
Udover 7.B har også 7.A og 7.C på Holbergskolen været med i Ungdomsværn. Dét har styrket fællesskabet på årgangen og har givet anledning til samarbejde på tværs. For eksempel har de tre klasser afholdt en stor, fælles markedsdag for cirka 350 borgere i Dianalund (hver klasse har dog haft et eget ansvarsområde under markedsdagen for at kunne blive vurderet individuelt i konkurrencen).
Til sammen har de tre 7.-klasser på Holbergskolen indsamlet næsten 24.000 kroner til Børnehjælpsdagen, og de har ligeledes sikret fælles omtale i det lokale Dagblad.
“Det har været helt fantastisk at opleve elevernes engagement. De har virkelig været optaget af projektet og har i øvrigt haft fat i hver eneste virksomhed her i Dianalund for at skaffe sponsorater og støtte. Generelt har eleverne været gode til at organisere, planlægge og tage ansvar hele vejen igennem, forklarer lærer Tina Maria Larssen, som oprindeligt meldte klasserne til projektet.
De 24 deltagende skoleklasser i Ungdomsværn 2018 har i alt indsamlet 120.806 kroner til fordel for anbragte børn og udsatte unge i Danmark.