30. marts 2017, 12:30 Af: Sylvia Blazejowski

18-årige Silas: “anbragte børn skal høres”

Anbragte børn og unge fortjener en stemme. Derfor går Silas Christoffersen, der er med i Børnehjælpsdagens Ungepanel, i front til Egmont Fondens Børnetopmøde 2017.

18-årige Silas: “anbragte børn skal høres”

Anbragte børn og unge fortjener en stemme. Derfor går Silas Christoffersen, der er med i Børnehjælpsdagens Ungepanel, i front til Egmont Fondens Børnetopmøde 2017.
En ung mand med meget på hjerte. Silas, 18 år, har været anbragt i fem år og deler gerne sin historie med omverdenen. Billedet er taget i 2015, hvor Silas var med til Børnehjælpsdagens julefest i Aarhus. Foto: Jakob Mark.

Mød 18-årige Silas Dan Christoffersen. Han har gennem flere år fået støtte af Børnehjælpsdagen og har siden 2015 været en del af Børnehjælpsdagens Ungepanel, hvor nuværende samt tidligere anbragte unge bidrager med viden, input og idéer til organisationens arbejde.

Silas er generelt meget optaget af, at anbragte børn og unge bliver hørt i forskellige sammenhænge, der har indflydelse på deres liv og hverdag. Det er også en af årsagerne til, at han kickstarter Egmont Fondens Børnetopmøde, der finder sted lørdag den 1. april. Her skal han fortælle om sin anbringelse og om de fem år, hvor han boede på to forskellige døgninstitutioner i Aarhus.

Hans mål er at inspirere de 30 anbragte børn og unge, der er med på topmødet, til at dele deres egne historier og meninger. Topmødet bliver nemlig afholdt for netop at give anbragte børn og unge en stemme – og involvere dem i at forbedre deres muligheder for at komme i uddannelse og få et godt voksenliv.

”Hvis anbragte børn og unge får en stemme, kan de også være med til at forbedre forholdene omkring det at blive og være anbragt. De har oplevet og levet deres liv på en lidt hårdere måde end andre børn og unge. Så de SKAL høres, men de skal også selv turde stå frem og tro på sig selv”, forklarer Silas, der flyttede i egen lejlighed sidste år.

Bryd fordommene og lyt efter

Et konkret emne, som topmødets deltagere skal diskutere, er, hvordan overgangen fra folkeskole til ungdomsuddannelse kan blive bedre, så færre unge falder fra. De voksnes meninger er for en stund sat helt ude af spil.

”Jeg synes, det er rigtig godt at inddrage de unge og høre, hvad de tænker. Desværre er det sådan, synes jeg, at mange normalt ikke lytter til anbragte børn, fordi de ikke bor hjemme ved deres forældre. Der er nok en fordom om, at anbragte børn ikke selv ved eller kan overskue, hvad der er godt for dem. Og det er ærgerligt, for vi har rigtig meget på hjerte og er jo faktisk eksperterne på vores eget liv”, afslutter Silas.

Børnehjælpsdagen er repræsenteret på Egmont Fondens Børnetopmøde og har været med til at rekruttere 1/3 af de unge deltagere, der enten bor i familiepleje eller på et børnehjem.

I 2013 var Silas med på Børnehjælpsdagens sommercamp på Samsø. Foto: Børnehjælpsdagen.

BAGGRUND

Silas Dan Christoffersen, 18 år, har været anbragt i perioden 2011-2016 på to forskellige døgninstitutioner i Aarhus. I dag bor han i egen lejlighed og er uden for anbringelsessystemet. Til hverdag går han i 10. klasse og drømmer om et job inden for politiet. I fritiden er Silas engageret i foreningen HeadOn.

Silas har siden 2015 været med i Børnehjælpsdagens Ungepanel, der består af cirka 30 unge i alderen 15-29 år. Alle deltagere i panelet er anbragt uden for hjemmet – eller har tidligere været det. Ungepanelet giver input og idéer, der er med til at forbedre Børnehjælpsdagens arbejde med at styrke anbragte børn og unge i Danmark.

Silas har igennem flere år modtaget støtte fra Børnehjælpsdagen. Han har blandt andet været med på sommercamp, taget del i julefester, modtaget en computer fra Børnenes IT-Fond, fået opfyldt en drøm via Drømmebanken (fodboldtur til Manchester) og været med i projektet ‘Sundt Hjem’, der har givet ham viden om sund kost. Silas fortæller, at støtten fra Børnehjælpsdagen er medvirkende til den, han er i dag.

Silas indleder Egmont Fondens Børnetopmøde med at fortælle sin anbringelseshistorie. Topmødet finder sted i København, lørdag den 1. april. Her vil 30 anbragte børn og unge i alderen 14-16 år dele deres erfaringer og give konkrete anbefalinger, som kan danne grundlag for at kvalificere indsatserne på børne- og uddannelsesområdet.

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.