20. november 2016, 08:14 Af: Sylvia Blazejowski

Anbragte børn og unge sælger Julelodder

De unge sælgere støtter sig selv – og andre i samme situation – ved at deltage i Børnehjælpsdagens Julelotteri 2016.

Anbragte børn og unge sælger Julelodder

De unge sælgere støtter sig selv – og andre i samme situation – ved at deltage i Børnehjælpsdagens Julelotteri 2016.
16-årige Malene bor på et børne- og ungecenter i Østjylland. Hun er klar til at sælge Børnehjælpsdagens Julelodder. Foto: Privat.

Man kan i den grad kalde det ‘hjælp-til-selvhjælp’, når flere grupper af anbragte børn og unge i disse uger sælger Julelotteriet 2016. Overskuddet fra lodsalget går nemlig til Børnehjælpsdagens arbejde for netop anbragte børn og udsatte unge i Danmark. Med andre ord, så støtter de unge sælgere sig selv.

Normalt bliver Julelodderne solgt af børn og unge, der er tilknyttet lokale foreninger, idrætsklubber og skoleklasser. Sælgerne kommer typisk fra traditionelle familier, og gennem lotteriet er de således med til at tage et socialt ansvar – samtidig med, at de tjener penge til deres fælleskasse.

Imidlertid har flere døgninstitutioner meldt sig på banen med anbragte børn og unge, der gerne vil tage del i lotteriet. Det drejer sig om bosteder, som igennem flere år har fået glæde og gavn af Børnehjælpsdagens tilbud. Børnene og de unge ønsker at ‘give noget tilbage’ og ‘hjælpe andre i samme situation’.

Jonatan, Simon og Jannick med Julelodder
Sønderjylland er også repræsenteret med et sælgerhold. Jonatan, Simon og Jannick bor på et opholdssted i Broager. Foto: Privat.

Anbragt ung tager lederrollen

Rønshoved Skolehjem er det faktisk én af beboerne, 19-årige André, der har taget initiativ til at nedsætte en gruppe med fem sælgere fra ‘Hyblerne’ – en afdeling af skolehjemmet, hvor de unge bor for sig selv. André er nu ansvarlig for at holde styr på 500 skrabelodder og regnskabet til Børnehjælpsdagen.

“Vi har fået støtte fra Børnehjælpsdagen i så mange år – nu er det vores tur til at gøre et stykke arbejde og hjælpe andre. Jeg har selv fået en computer fra Børnenes IT-Fond i 2014. Det betød alt for mig dengang, og det gav mig et ekstra skub i forhold til at komme videre med skolen”, fortæller Andre, der blev anbragt som 12-årig.

“Jeg synes, det er rigtig spændende at stå for det praktiske med lodsalget. Det er jo lidt en lederrolle, og det kræver ansvar. Jeg skal uddelegere opgaver til de andre, der sælger, og det giver mig læring på en god måde”, forklarer André, som også har fået et stort skulderklap fra sin primærpædagog for at tage teten.

André og Steffan fra Rønshoved Skolehjem med Julelodder
9-årige André (t.v.) er tovholder for sælgergruppen på Rønshoved Skolehjem, afdeling Hyblerne. Han står sammen med Steffan, der også bor på stedet. Foto: Privat.

De tilmeldte institutioner, i alt fem styk, deltager i Julelotteriet på lige vilkår med foreningerne, klubberne og klasserne. Det betyder, at Børnehjælpsdagen modtager 11,50 kroner ud af de 20 kroner, som lodderne bliver solgt for pr. styk. De resterende 8,50 kroner går til institutionernes fællesklasse.

De unge på Rønshoved Skolehjem har planlagt, at deres kontante andel skal gå til en skiferie i uge 7. Hvis de sælger alle lodderne, svarer det til 4250 kroner.

Børnehjælpsdagens Julelotteri 2016 bliver solgt over hele landet frem til den 24. december. Fritidsforeninger, idrætsklubber, skoleklasser, døgninstitutioner, opholdssteder og lignende organiserede grupper kan stadig tilmelde sig som sælgere. Læs mere Julelotteriet 2016 og gå til online-tilmelding.

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder
Smid en kommentar

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.