13. november 2018, 12:08 Af: Sylvia Blazejowski

Anbringelseshistorier på skoleskemaet

Nuværende og tidligere anbragte unge har holdt rørende oplæg som led i Børnehjælpsdagens skoleprojekt ’Ungdomsværn’. Flere af de unge har oplevet en personlig udvikling.

Anbringelseshistorier på skoleskemaet

Nuværende og tidligere anbragte unge har holdt rørende oplæg som led i Børnehjælpsdagens skoleprojekt ’Ungdomsværn’. Flere af de unge har oplevet en personlig udvikling.
Højdevangens Skole er med i Børnehjælpsdagens Ungdomsværn 2018
22-årige Sara er blandt de fire unge, der har været på "skoleturne" sammen med Børnehjælpsdagen. Her deler hun sin anbringelseshistorie med en 8. klasse på Højdevangens Skole på Amager. Foto: Børnehjælpsdagen.

Sara, Silas, Nadia og Sofie har alle haft en svær barndom, der er endt med en anbringelse – enten på et opholdssted eller i en plejefamilie. Nu står de frem med deres personlige historier i forbindelse med Børnehjælpsdagens velgørende skoleprojekt ‘Ungdomsværn’, som er rettet mod 6.-10. klasse.

LÆS OGSÅ: 7.I. fra Hillerød vinder Ungdomsværn 2017

De fire modige unge har holdt oplæg på skoler og uddannelsessteder over hele landet. Mere end 450 elever har hørt deres fortællinger om livet, hverdagen og udfordringerne som anbragt barn.

Disse unikke ’førstehåndsberetninger’ har givet eleverne et godt afsæt til deres arbejde med ’Ungdomsværn’, hvor hver enkelt klasse har til opgave at skabe en PR- og indsamlingskampagne til fordel for anbragte børn i Danmark.

Oplæggene har imidlertid haft mere værdi end som så.

Nadja deler sin historie til Børnehjælpsdagens Ungdomsværn
Det er første gang, at Nadia har delt sin historie offentligt. Det har været en stor oplevelse for den unge pige, der har været anbragt det meste af sit liv - først i plejefamilie og nu på opholdssted. Foto: Børnehjælpsdagen.

Orden på kaos

Flere af de unge har oplevet en personlig udvikling ved at stå frem. Det er tilfældet for 18-årige Nadia, der blev fjernet som spæd fra et hjem med alkoholmisbrug. Hun har delt sin historie med en 6. klasse på Amagerskolen i Skjern, en 9. klasse på Nymarkskolen i Svendborg og en tre 7. klasser på Horsens Byskole.

”Jeg har været meget nervøs under oplæggene, fordi jeg aldrig har prøvet sådan noget før. Jeg har ikke engang prøvet at fremlægge noget i skolen, det har jeg ikke kunnet. Bagefter har jeg haft det super godt, fordi eleverne har modtaget mig og min livshistorie med respekt og gode spørgsmål”, forklarer Nadia, der bor på et opholdssted.

”Jeg er på en måde blevet mere ‘ven med min livshistorie’. Jeg har fundet ud af, at det ikke er farligt at være åben og ærlig, når man holder oplæggene. Jeg har fortalt om erindringer og følelser, som jeg aldrig ville bringe ind i en samtale med min familie af frygt for deres reaktion. Man kan godt sige, at jeg har fået lidt mere orden på mit indre følelsesmæssige kaos”, afslutter Nadia.

Ikast Ungdomscenter er med i Børnehjælpsdagens Ungdomsværn
På Ikast Ungdomscenter kunne man næsten høre en knappenål falde, da Silas holdt sit oplæg. Silas har en del erfaring i at fortælle sin historie - alligevel er det en krævende opgave, da han hver eneste gang gennemlever sin "mørke fortid". Udbyttet er dog positivt. Han får fornyet, mental styrke. Foto: Børnehjælpsdagen.

Tilbage til fortiden

19-årige Silas kan også bekræfte, at oplæggene har givet ham fornyet styrke, selvom det kan være hårdt at rippe op i fortiden. Han blev anbragt som 12-årig på grund af mistrivsel og omsorgsvigt. Silas har besøgt en 6. klasse på Gjellerup Skole i Herning samt Ikast Ungdomscenter (10. klasse), hvor han har talt foran cirka 100 elever.

”Min personlige udvikling rykker sig hele tiden under mit foredrag, men på den anden side går den også i stå, for jeg gennemlever det hele igen under min fortælling. I sidste ende er det dog med til at lyse min fortid op, for den har været meget mørk. Sagt med andre ord, så holder jeg mine foredrag for at gøre mig stærkere mentalt, for det er en meget mørk og grum historie, jeg har”, fortæller Silas.

LÆS OGSÅ: 18-årige Silas: anbragte børn skal høres

Fortidens minder har også været meget præsente for 22-årige Sara, der har holdt oplæg for i alt ni klasser på fem forskellige skoler. Hun har nemlig været tilbage på sin egen folkeskole – Hampelandskolen i Ølstykke, hvor hun gik, da hun i 6. klasse blev anbragt uden for hjemmet.

“Besøget på min gamle skole satte en masse minder i gang, og det var en rutchebane af følelser. Både gode og dårlige. Jeg ville ikke udstille min familie, og jeg skulle også passe på mig selv. Det endte med at blive et godt og meget jordnært oplæg. Eleverne var opmærksomme og interesserede, men fordi vi havde noget fælles, altså skolen, så var der en dybde, jeg ikke kan forklare. Alt i alt var det en rigtig god oplevelse for mig”, reflekterer Sara.

22-årige Sara er meget afklaret med sin anbringelse, men fortiden kom alligevel ganske tæt på, da hun var forbi sin gamle folkeskole, Hampelandskolen, for at holde oplæg for eleverne i 7.C. Sara deler sin historie for blandt andet at nedbryde fordomme. Foto: Privat.

20-årige Sofie har været anbragt i familiepleje, siden hun var et år gammel. Hun har delt sin historie med elever på Nordfyns Efterskole. Foto: Børnehjælpsdagen.

Galleri
  • Nadia på Nymarkskolen
  • Ungdomsværn 2018: Ikast Ungdomscenter lytter til Silas
  • Børnehjælpsdagens Ungdomsværn 2018
  • Ungdomsværn 2018: Nadia på Horsens Byskole
  • Ungdomsværn 2018: Gjellerup Skole
  • Ungdomsværn 2018: Sofie på Nordfyns Efterskole
  • Eleverne på Nymarkskolen er med i Børnehjælpsdagens Ungdomsværn
  • Silas besøger Ikast Ungdomscenter
  • Ungdomsværn 2018: Hampelandskolen
  • Sara besøger Ungdomsværnet på Holbergskolen
  • Ungdomsværn 2018: Eleverne fra Gjellerup Skole
  • Højdevangens Skole er med i Børnehjælpsdagens Ungdomsværn 2018
KAN DU LI' HVAD DU LÆSER

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.