6. maj 2018, 00:00 Af: Kenneth Tingberg

Børnehjælpsdagen præsenterer den nye årsplakat i dag, 6 maj 2018

Årsplakaten 2018, skabt af billedkunstneren FOS, bliver offentliggjort og sat i handlen på Årets Børnehjælpdag i både Aarhus og København

Børnehjælpsdagen præsenterer den nye årsplakat i dag, 6 maj 2018

Årsplakaten 2018, skabt af billedkunstneren FOS, bliver offentliggjort og sat i handlen på Årets Børnehjælpdag i både Aarhus og København
Børnehjælpsdagens årsplakat 2018 er nu offentliggjort. Her er den præsenteret sammen med billedkunstneren FOS, der er manden bag kunstværket. Foto: Kim Agersten.

Søndag den 6. maj 2018 bliver Årets Børnehjælpsdag markeret ved to store begivenheder i Aarhus og København. En Børnehjælpsdag, der i år har mange fornyelser på programmet – men traditionen med offentliggørelse og salg af en støtte-plakat bliver der ikke rørt ved.

Dette år er det billedkunstneren FOS, med det borgerlige navn Thomas Poulsen, der med sit kunstværk medvirker til at bakke op om de børn og unge, som bor på børnehjem eller i familiepleje i Danmark.

FOS har skabt plakaten ud fra et udvalg af de forvandlingsmaskiner, som 15 anbragte børn har opfundet og billedliggjort på en workshop i kunstnerens eget atelier på Islands Brygge i København.

LÆS OGSÅ: Børn skaber forvandlingsmaskiner til årsplakaten 2018

‘Børn der opfinder for at hjælpe landet’

Plakaten er en collage af tre udvalgte forvandlingsmaskiner, tilhørende titel og udsagnet ‘Børn der opfinder for at hjælpe landet’. Det udsagn har vi bedt kunstneren knytte et par ord til.

“Børnenes forvandlingsmaskiner hjælper samfundet og de voksne på flere niveauer. Til dels skaber de et visuelt produkt, som vi voksne ikke har set før, og de bidrager dermed til en fornyelse af billedkunsten. Derudover sætter deres bud på de transformationer, som maskinerne kan tilbyde, perspektiv på de voksnes til tider begrænsede fantasi og opfindelser”, forklarer FOS.

I hans optik er der nemlig langt mere poesi over en maskine, der forvandler ‘en ulækker bolle til et bankende rødt hjerte’, end når de voksne udvikler noget så prosaisk som et rejsekort, som nok har et nyttigt sigte – men ikke kan beskyldes for at skabe en synderlig bedre fremtid for menneskeheden.

LÆS PORTRÆT: Stort kunstnernavn står bag Børnehjælpsdagens Årsplakat

'Ind kommer en mand, ud kommer en usynlig hals' er titlen på en af de forvandlingsmaskiner, som er opfundet og tegnet på workshoppen, og som nu er foreviget på Børnehjælpsdagens årsplakat 2018. Tegning: Alex, 8 år.

'Ind kommer en ulækker bolle ud kommer et hjerte' er titlen på en anden af de 15 forvandlingsmaskiner, som er resultatet af børns opfindsomhed og kreativitet. Værker som samtidig bidrager til de voksnes blik på sproget og en mere poetisk verden. Tegning: Anbragt barn.

‘For mig er de bare børn – uden etiketter’

Billedkunstneren FOS har som nævnt skabt plakaten ud fra et samarbejde med 15 børn fra hele landet, som deltog i en workshop i hans atelier. Selvom børnene alle bor på enten børnehjem eller i plejefamilie, insisterer FOS på ikke at omtale dem som anbragte eller udsatte børn, men ‘bare’ som børn.

“Ordet ‘udsatte’ rammer allerede en forventet adfærd af, som jeg frigør i dette projekt ved netop at sætte de her børn til at opfinde og fremstille nogle forvandlingsmaskiner, som alle andre børn ville kunne have skabt dem”, forklarer kunstneren.

På den måde minder børnene os om det, vi voksne måske har glemt – nemlig at alle børn, anbragte eller ej, er ressourcestærke og kan bidrage til samfundet. Rollerne er på sin vis byttet om; de voksne er de sårbare nu, fordi de – på grund af den sproglige dimension – har mistet den frie tilgang til børnene.

Sådan får du fat på et eksemplar af årsplakaten

Årsplakaten 2018 kan købes i Børnehjælpsdagens webshop.

Prisen er 150 kroner, 200 kroner for en signeret udgave.

Overskuddet fra salget går til Børnehjælpsdagens arbejde for anbragte og udsatte børn og unge i Danmark.

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder
Smid en kommentar

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.