21. august 2020, 08:03 Af: Sylvia Blazejowski

Børnenes IT-Fond: Anbragte børn og unge rustet til skolestart med nye computere

August og september måned byder på et nyt skoleår - også for de anbragte børn og unge i Danmark. Børnenes IT-Fond sikrer, at de kommer godt fra start med en ny computer.

Børnenes IT-Fond: Anbragte børn og unge rustet til skolestart med nye computere

August og september måned byder på et nyt skoleår - også for de anbragte børn og unge i Danmark. Børnenes IT-Fond sikrer, at de kommer godt fra start med en ny computer.
Isabella på 10 år har netop fået en spritny, bærbar computer fra Børnenes IT-Fond. Foto: privat.

Anbragte børn og unge fra hele landet har fået en digital opgradering, så de nu er bedre rustet til deres skole eller uddannelse. Endnu engang har Børnehjælpsdagen nemlig uddelt spritnye, bærbare computere til børn og unge, der bor hos en plejefamilie og på et opholdssted.

Indsatsen hedder Børnenes IT-Fond og er støttet af Egmont Fondens program ‘En Håndsrækning’.

Konkret betyder det, at 150 børn og unge har modtaget en computer op til skolestart. Målet er at øge deres uddannelsesmuligheder samt styrke deres sociale og personlige kompetencer. Udover, at de unge mennesker kan bruge computeren til lektier, opgaver, Aula m.m, så kan de også bruge den til kontakt med venner og familie.

Egen PC styrker selvtillid og selvværd

For et stor del af de anbragte børn og unge gælder, at de ikke har mulighed for at få eller spare op til deres egen computer. De er afhængige af at låne computere fra deres plejefamilie, dele med andre børn på deres opholdssted eller nøjes med langsomme skolecomputere, som de ikke må tage med hjem.

På den baggrund har de anbragte børn og unge en risiko for at blive hægtet af den digitale udvikling. Det medfører også, at mange føler sig anderledes – og dårligere stillet – end børn, der kommer fra traditionelle familier.

Derfor blev Børnenes IT-Fond etableret i 2011. Siden da har Børnehjælpsdagen uddelt over 5000 bærbare computere til anbragte børn og unge fra hele landet – i samarbejde med virksomheder, fonde og private donorer. Computer-uddelingen sker tre gange om året, næste gang i oktober 2020. Læs mere om ansøgning, kriterier og deadlines her.

UDTALELSER FRA NOGLE AF DE UNGE MODTAGERE (AUG. 2020):

Hifsa, 18 år, bor i et ungehus i København.
Netop startet på HF:

”Den nye computer gør en stor forskel for mig. Jeg har virkelig brug for den nu, bl.a. til skolearbejde og lektier. Derudover kan jeg nu se film på den med mine venner, og det er hyggeligt. Jeg ved ikke, hvordan jeg kunne finde en anden måde at få computer på, hvis jeg ikke havde fået den fra Børnenes IT-Fond”.

Matias, 13 år, bor hos en plejefamilie i St. Fuglede
Netop startet i 8. klasse:

”Jeg er virkelig glad for min nye computer. Den er pakket ned i min taske og jeg bruger den i skolen, hver eneste dag. Hvis jeg ikke havde fået den fra Børnenes IT-Fond, så måtte jeg undvære eller måske købe en brugt. Computeren betyder også, at jeg føler mig lige som alle andre. Den gør, at jeg kan fastholde venskaber og spille sammen med mine kammerater”.

Viktor, 16 år, bor hos en plejefamilie i Tappernøje
Netop startet i 9. klasse:

”Det betyder meget for meget, at jeg har fået min egen computer. Nu kan jeg gemme mine skolesager og spil uden, at nogen piller eller ødelægger dem. Den nye computer er god, fordi den ikke hakker – og så kan jeg tage den med ind på mit værelse. Jeg bruger den også nogle gange til at snakke med mine kammerater”. 

Isabella, 10 år, bor hos en plejefamilie i Holbæk
Netop startet i 3. klasse:

“Det er rigtigt dejligt, at jeg nu har min egen computer. Jeg har selv valgt min helt egen baggrund med en flot enhjørning. Jeg skal bruge computeren i skolen, og når jeg skal hygge mig, når jeg kommer hjem fra skole”.

Silke, 16 år, bor hos en plejefamilie i Haslev.
Netop startet på international 10. klasse:

”Hvis jeg ikke havde fået en computer fra Børnenes IT-Fond, så ville jeg være nødt til at bruge de dårlige computere, som vi får udleveret på skolen. Nu har jeg en computer, der er meget bedre. Jeg skal bruge den til lektier og skoleopgaver”.

Josef, 12 år, bor hos en plejefamilie i Mariager
Netop startet i 6. klasse:

”Jeg er meget glad for computeren, og det betyder meget for mig, at jeg ikke skal dele den med andre. Jeg skal bruge computeren til skole, lektier og opgaver – og til at spille med mine venner. Hvis jeg ikke havde fået computeren af Børnenes IT-Fond, så havde jeg ikke fået en anden lige nu”.

Marcus, 14 år, bor hos en plejefamilie i Hadsund
Er netop startet i 8. klasse:

”Jeg er meget glad og taknemmelig for min nye computer, som jeg skal bruge i skolen. Når vi lærer noget i matematik, kan jeg skrive ned på computeren i stedet for på papir – eller i dansk, hvis vi skal skrive en novelle. Hvis jeg ikke havde fået en computer fra Børnenes IT-Fond, så skulle jeg låne skolens, men den er ikke nær så god. Det er også nemmere, at jeg kan have mine egne ting på min egen computer og tage den med hjem. Så kan jeg lave lektier og gruppearbejde hjemmefra”.

Malisa, 10 år, bor hos en plejefamilie i Gørløse
Er netop startet i 4. klasse:

”Jeg er rigtig glad for min nye computer. Det betyder meget for mig, at jeg ikke behøver at dele den med nogen, hverken hjemme eller i skolen. Og jeg kan lave lektier, når jeg vil.

OM BØRNENES IT-FOND

Børnenes IT-Fond blev etableret i 2011. Siden da har Børnehjælpsdagen – med støtte fra fonde og sponsorer – uddelt cirka 5.100 computere til anbragte børn og unge i plejefamilier og på døgninstitutioner over hele landet.

Det er anbragte børn og unge i alderen 10-19 år, der kan modtage en bærbar computer gennem ‘Børnenes IT-Fond’.

Både privatpersoner, virksomheder samt fonde er med til at finansiere uddelingerne. En af de største bidragsydere er Egmont Fondens program ‘En Håndsrækning’, der har støttet projektet med 8.700.000 kroner siden 2013.

Børnehjælpsdagen uddeler cirka 500 computere om året – fordelt over tre uddelingsgange. Næste uddeling finder sted i oktober 2020.

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.