24. april 2016, 21:04 Af: Sylvia Blazejowski

Årets plakatkunstner: Carl Quist-Møller

Børnehjælpsdagens Årsplakat 2016 bliver offentliggjort den 6. maj. Mød den danske illustrator, der fører penslen

Årets plakatkunstner: Carl Quist-Møller

Børnehjælpsdagens Årsplakat 2016 bliver offentliggjort den 6. maj. Mød den danske illustrator, der fører penslen
Carl Quist-Møller i sit atelier
Carl Quist-Møller i sit atelier på Christianshavn i København. Foto: Kim Agersten.

Siden 1904 er et utal af forskellige kunstnere, primært danske, blevet inviteret til at udfærdige en plakat, der skal markere Årets Børnehjælpsdag – og dermed sætte fokus på udsatte børn og unge i Danmark.

Årets kunstner er den populære musiker, illustrator og forfatter Carl Quist-Møller, der bedst er kendt for sit design af Jungledyret Hugo samt bogudgivelsen Løgnehistorier.

LÆS OGSÅ: Kom med til plakat-fernisering i Kongens Have

I en lille tegnestue på Christianshavn skaber Carl Quist-Møller sine håndlavede motiver. I tegnestuens gadevindue står et broget stilleben med en buket plastikblomster, et nodestativ, bøger, tegninger og alskens små legetøjsfigurer, der vidner om hans uhøjtidelige, kreative og barnlige univers.

Carl Quist-Møller arbejder i sit atelier
Carl Quist-Møller arbejder i sit atelier på Christianshavn, København. Foto: Kim Agersten.

Til fordel for de anbragte børn

Mellem skitser og færdige tegninger, der hænger rundt omkring som vasketøj på en snor, byder den energiske multi-kunstner velkommen med et kæmpe smil. Her er plads til store armbevægelser og masser af hjertevarme.

VIDEO: Mød Carl Quist-Møller ved tegnebordet

”Jeg blev bare så glad, da Børnehjælpsdagen bad mig om at tegne årsplakaten” fortæller han begejstret, men slår hurtigt over i en mere alvorlig tone:

”Jeg synes, det er en rigtig vigtig sag. De anbragte børn er ofte lidt hemmelige og bliver derfor nemt overset. Og så tænker jeg nogle gange, at de også kunne være mine egne børn, hvis der nu en dag skete mig og min familie noget”, uddyber Carl Quist-Møller, der er far til fire.

Melankolien hører med

Børn har altid været et trofast publikum i den glade og udadvendte Carl Quist-Møllers multikunstneriske virke. Men når det handler om udsatte børn og unge, bliver han særlig grebet. Derfor har han i sit valg af motiv til Børnehjælpsdagens årsplakat været meget bevidst om at inkludere melankolien som de udsatte børns følgesvend.

”Jeg vil vise disse børns optimisme men også anerkende, at de har fået tab og savn tidligt med i bagagen og lever med det resten af deres liv. Barnet accepterer, at det mørke altid vil være der og er glad på trods”, fortæller Carl Quist-Møller eftertænksomt.

LÆS OGSÅ: Send anbragte børns drømme til vejrs den 6. maj

I fars fodspor

Som søn af den lige så elskede tegner, Flemming Quist-Møller, er Carl Quist-Møller fulgt i faderens fodspor med at tegne, skrive og lave musik. Ved at tegne en årsplakat for Børnehjælpsdagen træder han faktisk endnu et skridt i sin fars fodspor. Flemming Quist-Møller stod nemlig bag årsplakaten i 2004.

”Jeg synes, at det er sjovt at lave det samme som min far. Det er jo ikke altid, at kunstnerbørn lykkes, og min far og jeg laver faktisk helt præcist det samme. Udover at tegne og fortælle har vi begge en stor passion for at spille trommer,” smiler tegneren.

Carl Quist-Møller med skitse
Carl Quist-Møller arbejder her på en del af motivet til Børnehjælpsdagen Årsplakat 2016. Foto: Kim Agersten.

“At udtænke motivet kan være længere tankeproces, og ofte ligger der også mange flere timer i tegnearbejdet, end tegneren får løn for. Det er et håndværk, der tager tid, og især plakater er ikke lette at lave”, forklarer Carl Quist-Møller, der er en af Danmarks få illustratorer, som tegner i hånden og ikke på computer.

LÆS OGSÅ: Historien om Børnehjælpsdagens plakat-tradition

Børnehjælpsdagens Årsplakat 2016 bliver offentliggjort den 6. maj. Kom med til fernisering i Kongens Have og mød Carl Quist-Møller, der blandt andet signerer plakater (kan købes for 100 kroner på dagen).

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder
Smid en kommentar

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.