Der er ’nye boller på suppen’, når cirka 40 anbragte unge går i køkkenet over de næste par måneder. De deltager nemlig i projektet Kitch’n’cool – et læringsforløb, der skal give dem større kendskab til sunde råvarer og mere mod til at lave mad selv.
Til hverdag bor de unge, der i alderen 16-22 år, på institution, hos en plejefamilie eller i egen bolig. De har særligt brug for inspiration til nemme og billige måltider, der samtidig kan være et sundt alternativ til f.eks. den fede fastfood.
”Mange anbragte unge har desværre haft en turbulent opvækst, hvor de sunde madvaner er blevet nedprioriteret i hjemmet. Så det handler om at give dem redskaber til at lave simple, sunde retter samt madglæde, så de får lysten til at komme i køkkenet – særligt, når de skal ud og ‘stå på egne ben’”, forklarer Anne Henriksen, der er projektleder i Børnehjælpsdagen.
Den danske hjælpeorganisation står bag Kitch’n’cool, der er udviklet i regi af Måltidspartnerskabet med deltagelse af Landbrug & Fødevarer, Teknologisk Institut- AgroTech, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Kliniske Diætister.
Målet er at gennemføre mindst syv læringsforløb for cirka 90 anbragte unge inden årets udgang. De første tre forløb starter i april måned – et i Silkeborg og to i Odense.
I praksis skal de unge mødes fem gange med 14. dages mellemrum for at lave – og spise – forskellige hovedretter, mellemmåltider og sunde desserter. Emner som hygiejne, indkøb og økonomi relateret til madlavningen kommer også på bordet.
Alle deltagerne får udleveret et opskrifthæfte og kogebogen ’Mit Kokkeri’, som de kan tage med sig, når forløbet er slut.
”Vi ønsker at give de unge praktisk erfaring og viden om, hvordan de kan bruge forskellige råvarer. Også råvarer, som de normalt går uden om. Et godt eksempel er kål, som mange af de unge, ser skævt til. Men med den rette tilberedning, så viser det sig faktisk, at kål kan blive et kæmpe hit. Og så er det billigt!”, forklarer Anne Henriksen, der i efteråret har gennemført en pilot i Aarhus.
I det store perspektiv skal Kitch’n’cool bidrage til, at de unge opnår en sundere livsførelse, der igen skal give dem større trivsel.
Derudover har Børnehjælpsdagen fokus på at skabe et læringsmiljø, der inviterer til fællesskab og nye relationer blandt de unge deltagere. Håbet er, at de unge vil fortsætte med at ses i deres egen ’madklub’, når læringsforløbet er afsluttet.
Børnehjælpsdagen gennemfører Kitch’n’cool i samarbejde med Silkeborg og Odense kommune. De hjælper blandt andet med at rekruttere deltagere til projektet og stiller lokaler til rådighed. Også Syddjurs kommune har sagt ja til et samarbejde og lige nu er Børnehjælpsdagen i dialog med en fjerde kommune – på Sjælland.
Stegt spidskål er en af de lækre og nemme retter, som de unge deltagere i projektet Kitch’n’cool bliver præsenteret for!
• Kun 36% af alle danske børn og unge deltager i madlavningen (Arla, 2013) – et tal der for anbragte børn antages at være lavere på grund af institutionernes begrænsede faciliteter og ressourcer
• Allerede i 15 års-alderen ses en signifikant forskel i sundhedsadfærd hos anbragte og ikke-anbragte unge. De anbragte unge får hyppigere problemer med helbred – fx er andelen af overvægtige 15-årige dobbelt så høj blandt de anbragte som deres jævnaldrende (SFI, 2014, Anbragte børn og unges trivsel)
• De 17-årige betragtes ofte som en særligt udsat gruppe, da de snart skal ud at bo i egen bolig. Disse anbragte unge er bagud i forhold til den daglige personlige hygiejne, den fornuftige kost, de sover mindre, og de scorer højt på alle risikoadfærdsfaktorerne (SFI, 2014, Anbragte børn og unges trivsel).