Som anbragt barn kan starten på livet have været præget af omsorgsvigt og udfordringer. Det til trods formår mange unge at lægge fortiden bag sig i ønsket om en bedre fremtid. 20-årige Sally er en af dem.
Som 14-årig blev Sally anbragt på et opholdssted, som gav hende styrke til at påbegynde en gymnasieuddannelse. Endelig kunne hun begynde at drømme stort. Og drømmen tog hende hele vejen til USA.
Som yngre havde Sally et brændende ønske om at komme på high shcool i et år, men grundet hendes familiære situation, var det slet og ret umuligt. Drømmen om at komme over på den anden side af Atlanten hang ved i årene efter og blev ikke mindre, da hun startede i gymnasiet.
”Jeg vil vildt gerne til USA, og det kunne gavne mig at komme på sprogskole. Jeg har altid været stor fan af USA. Især New York. Det er jo der, det sker. Da jeg startede i gymnasiet, var jeg ikke så god til engelsk, og jeg havde det på A niveau. Så et ophold på en sprogskole i USA var ligesom en oplagt mulighed for at styrke og lære engelsk mere intensivt.”
Med et studiearbejde i Føtex var forudsætningerne for, at Sally selv ville kunne dække omkostningerne for sprogrejsen minimal. Det var alt for dyrt. Men Sally fik en bekymring mindre, da hendes drøm i sommeren 2017 gik i opfyldelse.
”Det var Fleur, min pædagog dengang, som kom og fortalte mig det. Hun havde fået en mail fra Drømmebanken om, at jeg kunne komme på sprogskole i sommerferien mellem 2.g og 3.g. i New York. Så blev jeg bare mega glad. Jeg kunne næsten ikke forstå det.”
Sally steg på flyet til New York med sommerfugle i maven. Det skulle vise sig, at den hollandske pige ved siden af hende i flyet havde det på præcis samme måde. Hun hed Juliette. Hun skulle også starte på sprogskolen i New York.
”Vi faldt med det samme i snak. Vi blev mega gode venner og hang ud sammen næsten hver dag.”
Sally og Juliette skriver stadig jævnligt samme den dag i, men har endnu ikke set hinanden på grund af distancen. Men måske har et tilfældigt møde i flyet givet en ven for livet. Det håber Sally i hvert fald.
For Sally var opholdet i New York præcis, som hun havde drømt om. Sprogskolen forbedrede ikke blot hendes engelsk eller gav hende venner for livet. Det lærte hende også at stå på egne ben.
”Det har påvirket mig i forhold til min selvstændighed. Der var ikke nogen, der kom og vækkede mig om morgenen, og jeg lærte at passe på mig selv i New Yorks gader.”
Følelsen af at kunne stå på egne ben, gjorde også Sally mere udadvendt og selvsikker.
”For at jeg ikke skulle føle mig ensom i New York, blev jeg nødt til at tale med mange forskellige mennesker. Men det gjorde kun, at jeg blev mere udadvendt og sikker på mig selv. Da jeg kom hjem til Danmark igen, begyndte jeg også at deltage mere i timerne, da jeg ikke længere var genert for at snakke engelsk.”
Med en rygsæk fuld af venskaber og en fornyet selvstændighed vendte en forandret Sally hjem til Danmark. Uden hendes ophold i New York er Sally sikker på, at hendes fremtid havde set helt anderledes ud.
”Jeg havde nok ikke været lige så god til engelsk, som jeg er i dag. Min drøm er at læse psykologi, og mine chancer er meget bedre nu, hvor mit engelsk er så godt.”
Efter turen til USA blev Sally så bidt af lysten til at rejse, at hun allerede begyndte at planlægge hendes næste tur.
”Det har helt klart givet mig mere blod på tanden at rejse selv. Det ved jeg, at jeg kan, efter min rejse til USA.”
Børnehjælpsdagen står bag det landsdækkende projekt Drømmebanken, der opfylder store drømme for anbragte børn og unge i Danmark.
Børnehjælpsdagen samarbejder med fonde og virksomheder om at opfylde drømemen. Egmont Fonden har i flere år været den største økonomiske støtte til Drømmebanken gennem programmet ‘En Håndsrækning’.
Børnehjælpsdagen afholder desuden teambuilding arrangementer i udvalgte virksomheder, hvor medarbejderne opfylder drømme igennem virksomhedens netværk.