2. maj 2024, 12:01 Af: Nina Schive

En helt speciel Årets Børnehjælpsdag

Søndag d. 5. maj 2024 er en historisk dag - nemlig den 120. Årets Børnehjælpsdag. Det er langt over et århundrede med kamp, engagement og kærlighed for anbragte børn. Og de har brug for os lige så meget i dag, som dengang.

En helt speciel Årets Børnehjælpsdag

Søndag d. 5. maj 2024 er en historisk dag - nemlig den 120. Årets Børnehjælpsdag. Det er langt over et århundrede med kamp, engagement og kærlighed for anbragte børn. Og de har brug for os lige så meget i dag, som dengang.
Årets Børnehjælpsdag er d. 5. maj 2024

På søndag d. 5. maj er vores 120-års jubilæum!

Siden 1904 har vi hvert år, den første søndag i maj, fejret de anbragte børn i Danmark til ’Årets Børnehjælpsdag’.

Et krav om acceptable kår for alle børn

I starten af det 20. århundrede krævede vores grundlægger, kommunelæge Johan Carlsen, at der blev gjort en markant forskel for de børn, der levede under kummerlige forhold, uden at få opfyldt basale behov som mad og tøj på kroppen.

Carlsen foreslog en årlig festdag med indsamling og fest; en Børnehjælpsdag.

”Det skal være den dag, da De og jeg og vi alle sammen – ja hele København – skal arrangere en storstilet indsamling til fordel for nødlidende børn. For de fattige og syge, for dem som fryser og sulter, for de vanrøgtede og vildfarende”, sagde han.

D. 6. maj 1904 så den allerførste Børnehjælpsdag dagens lys.

Det blev en kæmpe succes med kendte skuespillere som Betty Nansen og Herman Bang. Tilmed den daværende kong Christian 9. og prins Valdemar lagde, som de almindelige borgere, penge i raslebøtterne. Og på dagen blev der i alt indsamlet 84.476,48 kr.!

Der gik ikke lang tid før glæden og årsdagen spredte sig til andre byer, der ville fejre og indsamle sammen med os. Og ideen inspirerede endda på tværs af landegrænser; I Sverige arrangerede man ”Barnens Dag”, i Tyskland ”Kindershildtage” og i England ”Child Welfare Day”.

Med årene udviklede Børnehjælpsdagen sig til en større og endnu mere festlig dag med optog gennem hele Københavns gader, boder på Rådhuspladsen og altid kendte personligheder som Dirch Passer, Buster Larsen og Dronning Ingrid.

 

Store Tombola blev til

Som regnvejrsforsikring i 1925 besluttede bestyrelsen at indføre Store Tombola. Lillebrorlodder skulle kunne sælges i kiosker og af byens frivillige i ugen op til Børnehjælpsdagen til blot 1 kr., med en masse fede præmier på højkant.

Store Tombola er siden blevet til Lillebror – og Julelotteriet, som nu sælges af skoleklasser og foreninger to gange om året til både sig selv og de anbragte børn.

Formatet har ændret sig gennem tiden, men kærligheden og formålet er forblevet præcist det samme: at hjælpe og hylde anbragte, og vise dem, også de er noget helt særligt.

Og eksistensgrundlaget, som Johan Carlsen fremhørte i 1904, gælder stadig i dag:

”Børnehjælpsdagen hviler på den store kærlighed. Børnehjælpsdagen skal kalde til lyd for den store samfundssag, børnesagen. Børnehjælpsdagen skal oplyse, anspore og samle stridende parter om et fælles arbejde.”

 

 


©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.