Et indblik i livet bag tremmer, en højtråbende fangevogter alias komikeren Jonas Schmidt og en jagt på diamanter, der skulle veksles til et benådningsbrev, var bare nogle af ingredienserne, da Børnehjælpsdagen for tredje år i træk fik lov at lege fangeflugt i FÆNGSLET i Horsens.
Det tidligere statsfængsels bygninger danner i dag rammen om Fængselsmuseet, erhvervsarrangementer, koncerter mm., men er bevaret så autentisk som muligt. Det gjorde oplevelsen meget mere realistisk for de over 50 unge anbragte, der deltog i dette års fangeflugt.
For en af pigerne var realismen endda helt i højsædet; hun havde været på besøg i fængslet tre gange tidligere – også inden det blev et museum.
“Når Børnehjælpsdagen inviterer til fangeflugt i disse fantastiske rammer, er det med en vis alvor – ikke kun for at give de unge en sjov eftermiddag. Der er en ret kedelig statistik, der går forud for et initiativ som dette”, siger projektleder Susanne Jensen.
Ifølge Kriminalforsorgen har 34,6 procent af indsatte i danske fængsler været anbragt uden for hjemmet i barn- eller ungdommen. En event som denne og foredrag med tidligere indsatte er nogle af Børnehjælpsdagens initiativer, der forhåbentligt kan være med til at forebygge en kriminel løbebane.
Denne eftermiddag endte alting heldigvis godt; samtlige unge fik kæmpet sig til et benådningsbrev og ‘Jonas Betjent’ kunne åbne porten til friheden.
Der skal lyde en stor, varm tak til FÆNGSLET, som igen i år stillede faciliteterne gratis til rådighed. Den gestus kan vise sig at blive helt afgørende for de unges forståelse af et liv bag tremmer.