20. april 2016, 08:32 Af: Sylvia Blazejowski

Kitch’n’cool giver madmod og nye venskaber

Mød Farzad, 21 år, og aktiv i køkkenet på Børnehjælpsdagens første madkursus i Odense

Kitch’n’cool giver madmod og nye venskaber

Mød Farzad, 21 år, og aktiv i køkkenet på Børnehjælpsdagens første madkursus i Odense
21-årige Farzad, der deltager i projekt Kitch'n'cool gennem Børnehjælpsdagen. Foto: Anne Henriksen.

Sammen med ni andre unge mellem 16 og 21 år skal Farzad over fem gange lære at lave mad, der er sund, nem og billig. Han er nemlig med i Børnehjælpsdagens projekt, Kitch’n’cool, hvor kodeordene er madglæde og madmod og formålet er at ruste udsatte unge til et liv med ansvar for egen sundhed.

”Jeg vil gerne have noget inspiration til at gøre maden mere spændende – for eksempel at tilberede kød og grøntsager på forskellige måder”, fortæller Farzad om sine forventninger til kurset. Han er tilmeldt i Odense, hvor Børnehjælpsdagen p.t. har oprettet to hold.

LÆS OGSÅ: Det bliver cool at gå i køkkenet

For travl til sund mad

Farzad kom til Danmark for seks et halvt år siden fra Afghanistan og boede det første år på asylcenter. Siden har han boet tre et halvt år med sin lillebror, mens de i to af årene gik på efterskole. I dag bor han for sig selv og laver både afghansk og dansk mad.

Selvom Farzad er én af de mere rutinerede på Kitch’n’cool-holdet, så kniber det alligevel med at få den sunde og varierede mad på bordet i en travl hverdag.

LÆS OGSÅ: Kicth’n’cool kogebog knækker koden

”Jeg laver en del mad til mig selv, men jeg bruger ikke så lang tid på det, måske 15-20 minutter vil jeg tro, fordi jeg har meget travlt med træning og skole. Men jeg ved godt, at når jeg træner meget, skal jeg også spise sundt. Derfor er kurset også godt til at lære mig at lave mere sund mad”, reflekterer Farzad.

Hyggeligt at snakke med de andre

Allerede nu har kurset givet Farzad en aha-oplevelse med hensyn til mad, men især også i forhold til det sociale aspekt. Selvom kurset tager fire timer hver gang, så synes han, at tiden går hurtigt, fordi der er god stemning på holdet.

SE VIDEO: Trailer for Kitch’n’cool til de unge

“Jeg synes, at det er fedt at mødes med andre, høre hvordan de bor, hvad de laver og sådan. Og så skal vi jo samarbejde. Vi bliver inddelt i grupper, og når nogen ikke kan finde ud af noget, så hjælper vi hinanden. Det er meget hyggeligt,” smiler Farzad.

De unge anbragte på madlavningskurset Kitch'n'cool ruller dej ud til minipizzaer. Foto: Allan Trolle.

Mad som vej til nye fællesskaber

Netop glæden ved at lave mad sammen med andre er et grundlæggende element i projekt Kitch’n’cool. Hvis de unge ser madlavning som en anledning til indgå i nye fællesskaber, så bliver vejen til sundhed nemmere – og de får samtidig styrket deres generelle trivsel i hverdagen.

Børnehjælpsdagens erfaringer viser uden undtagelse, at udsatte unge, som aktivt indgår i sociale relationer, har langt bedre chancer for at få et stærkt voksenliv.

Børnehjælpsdagen har udviklet Kitch’n’cool i regi af Måltidspartnerskabet med deltagelse af Landbrug & Fødevarer, Teknologisk Institut- AgroTech, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Kliniske Diætister.

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder
Smid en kommentar

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.