Endnu engang deltog Børnehjælpsdagen i Folkemødet på Bornholm (14.-17. juli) for at sætte anbragte børn og udsatte unge på dagsordenen. Børnehjælpsdagen havde tre egne events på programmet, hvor to af disse omhandlede signaturprojektet Empower4U.
Projektchef Susanne Jensen og psykologisk konsulent Lene Eriknauer – begge ansat i Børnehjælpsdagen – præsenterede de flotte forskningsresultater fra projektet, som blev startet op i efteråret 2017 i samarbejde med True North og med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
Projektet omfatter et personligt udviklingsforløb for nuværende og tidligere anbragte unge. Gennem konkrete redskaber, øvelser og målsætninger – samt en mentorordning – bliver de unge mentalt rustet, så de har bedre forudsætninger for at klare overgangen fra anbringelse til voksenliv.
Lene Eriknauer kunne med glæde konstatere, at 35 ud af 39 tilmeldte unge har gennemført Empower4Us allerførste udviklingsforløb i perioden oktober 2017 til maj 2018. Alene denne statistik, der altså viser en meget lille frafald i deltagerantallet, er imponerende for den sårbare målgruppe.
Blandt en række positive konklusioner blev det fremhævet, at 56 % af de unge deltagere i forløbet har opnået en markant forbedring af deres handlingstillid – det vil sige, tro på egne mestringsevner.
Forskningsresultaterne, som Børnehjælpsdagen offentliggjorde på Folkemødet, kom fra en dugfrisk rapport, udarbejdet af Post Doc, PhD Mette Marie Ledertoug fra Aarhus Universitet.
De kvantitative resultater blev understøttet af tre unge deltagere fra Empower4U. De var med på Folkemødet for at dele deres personlige – og meget rørende – erfaringer med projektet. Julie, Sabine og Patrick kunne enstemmig fortælle, hvordan de blandt andet har fået mere selvværd, selvtillid, optimisme og tro på, at de vil klare sig godt i fremtiden.
“Empower4U har betydet alt for mig. Det har ændret stort set hele mit liv. Jeg troede ikke på mig selv, jeg troede ikke, at jeg kunne blive til noget. Men det her har vist mig, at jeg faktisk kan noget – og jeg er noget”, forklarede 18-årige Patrick, der har boet det meste af sit liv i en plejefamilie.
Gennem de to events om Empower4U fik Børnehjælpsdagen tydeligt dokumenteret værdien af at styrke anbragte unges sociale og personlige kompetencer. Det er vigtigt at hjælpe de unge mennesker til at bygge sig selv op, så de bliver mere robuste. Det er en indsats, der skaber bedre mulighed for, at de opnår faglige succeser, gennemfører uddannelse, får et job og generelt klarer sig godt i det voksne liv.
Børnehjælpsdagens tredje event på Folkemødet gav også de unge mulighed for at komme til orde. Julie, Patrick og Sabine fik selskab af 18-årige Silas, der ligeledes har en anbringelsesbaggrund.
Hvis du havde en ‘forvandlingsmaskine”, hvad ville du så forandre for at skabe bedre anbringelser? Nogenlunde sådan lød spørgsmålet til de fire unge, der først præsenterede en række konkrete udfordringer og derefter fandt løsninger – sammen med publikum. Generelt var de unges budskab, at de gerne vil ses på som mennesker og ikke som sager.
Alle tre events fandt sted på Kæmpestranden – J20 – hvor Børnehjælpsdagen delte en stand sammen med Lær for Livet, Foreningen for Døgn- og Dagtilbud (FADD) samt Metodecentret.