21. juni 2018, 13:19 Af: Sylvia Blazejowski

Folkemøde 2018: Forskning og fortællinger satte spot på Empower4U

Børnehjælpsdagen var med på Folkemødet på Bornholm for at synliggøre det vigtige arbejde med at styrke robustheden hos anbragte børn og unge

Folkemøde 2018: Forskning og fortællinger satte spot på Empower4U

Børnehjælpsdagen var med på Folkemødet på Bornholm for at synliggøre det vigtige arbejde med at styrke robustheden hos anbragte børn og unge
Anbragte unge var med på årets Folkemøde for blandt andet at dokumentere værdien af Børnehjælpsdagens signaturprojekt Empower4U. Billedet er fra eventen: "Robusthed hos anbragte unge - et socialt og personligt løft'. Foto: Børnehjælpsdagen.

Endnu engang deltog Børnehjælpsdagen i Folkemødet på Bornholm (14.-17. juli) for at sætte anbragte børn og udsatte unge på dagsordenen. Børnehjælpsdagen havde tre egne events på programmet, hvor to af disse omhandlede signaturprojektet Empower4U.

Projektchef Susanne Jensen og psykologisk konsulent Lene Eriknauer – begge ansat i Børnehjælpsdagen – præsenterede de flotte forskningsresultater fra projektet, som blev startet op i efteråret 2017 i samarbejde med True North og med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond.

Projektet omfatter et personligt udviklingsforløb for nuværende og tidligere anbragte unge. Gennem konkrete redskaber, øvelser og målsætninger – samt en mentorordning – bliver de unge mentalt rustet, så de har bedre forudsætninger for at klare overgangen fra anbringelse til voksenliv.

Lene Eriknauer kunne med glæde konstatere, at 35 ud af 39 tilmeldte unge har gennemført Empower4Us allerførste udviklingsforløb i perioden oktober 2017 til maj 2018. Alene denne statistik, der altså viser en meget lille frafald i deltagerantallet, er imponerende for den sårbare målgruppe.

Blandt en række positive konklusioner blev det fremhævet, at 56 % af de unge deltagere i forløbet har opnået en markant forbedring af deres handlingstillid – det vil sige, tro på egne mestringsevner.

Forskningsresultaterne, som Børnehjælpsdagen offentliggjorde på Folkemødet, kom fra en dugfrisk rapport, udarbejdet af Post Doc, PhD Mette Marie Ledertoug fra Aarhus Universitet.

Panelet i Børnehjælpsdagens første event:"Robusthed hos anbragte unge - sådan skaber vi resultater!". Fra venstre mod højre ses: Lisbeth Zornig Andersen; stifter og leder, Huset Zornig, Lene Eriknauer; psykologisk konsulent i Børnehjælpsdagen, Sabine, Julie og Patrick, unge deltagere fra Empower4U samt Susanne Jensen; projektchef i Børnehjælpsdagen. Foto: Børnehjælpsdagen.

De unges stemme

De kvantitative resultater blev understøttet af tre unge deltagere fra Empower4U. De var med på Folkemødet for at dele deres personlige – og meget rørende – erfaringer med projektet. Julie, Sabine og Patrick kunne enstemmig  fortælle, hvordan de blandt andet har fået mere selvværd, selvtillid, optimisme og tro på, at de vil klare sig godt i fremtiden.

“Empower4U har betydet alt for mig. Det har ændret stort set hele mit liv. Jeg troede ikke på mig selv, jeg troede ikke, at jeg kunne blive til noget. Men det her har vist mig, at jeg faktisk kan noget – og jeg er noget”, forklarede 18-årige Patrick, der har boet det meste af sit liv i en plejefamilie.

Gennem de to events om Empower4U fik Børnehjælpsdagen tydeligt dokumenteret værdien af at styrke anbragte unges sociale og personlige kompetencer. Det er vigtigt at hjælpe de unge mennesker til at bygge sig selv op, så de bliver mere robuste. Det er en indsats, der skaber bedre mulighed for, at de opnår faglige succeser, gennemfører uddannelse, får et job og generelt klarer sig godt i det voksne liv.

Forvandlingsmaskine med de unge i front

Børnehjælpsdagens tredje event på Folkemødet gav også de unge mulighed for at komme til orde. Julie, Patrick og Sabine fik selskab af 18-årige Silas, der ligeledes har en anbringelsesbaggrund.

Hvis du havde en ‘forvandlingsmaskine”, hvad ville du så forandre for at skabe bedre anbringelser? Nogenlunde sådan lød spørgsmålet til de fire unge, der først præsenterede en række konkrete udfordringer og derefter fandt løsninger – sammen med publikum. Generelt var de unges budskab, at de gerne vil ses på som mennesker og ikke som sager.

Alle tre events fandt sted på Kæmpestranden – J20 – hvor Børnehjælpsdagen delte en stand sammen med Lær for Livet, Foreningen for Døgn- og Dagtilbud (FADD) samt Metodecentret.

19-årige Silas har skrevet, hvad han gerne ville forandre for at gøre en anbringelse lettere. Han mener, at fordommene skal nedbrydes, og at folk skal have større forståelse for, hvad det vil sige at være anbragt uden for hjemmet. Silas blev selv anbragt som 12-årig og har boet på to forskellige døgninstitutioner i Østjylland. I dag bor han for sig selv i egen lejlighed. Foto: Børnehjælpsdagen.

Galleri
KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.