29. september 2022, 10:34 Af: Nina Schive

Fremtiden er brolagt med kage

Kan man bage sig glad? For Cecilie er det at bage et stærkt barndomsminde fra før hendes anbringelse – og en disciplin hun elsker og nu mestrer så godt, at planen er, at det bliver en levevej en dag.

Fremtiden er brolagt med kage

Kan man bage sig glad? For Cecilie er det at bage et stærkt barndomsminde fra før hendes anbringelse – og en disciplin hun elsker og nu mestrer så godt, at planen er, at det bliver en levevej en dag.

Cecilie har købt ind til at kunne lave sine egne bolsjer. Bolsjer der skal sælges på julemarked til december. Hun sælger allerede sine kager i caféen på Egedal dagtilbud, hvor Cecilie, siden hun var 16, er kommet ved siden af det bosted, hun bor på. Nu skal der prøves nye ting af, og den selvtillid og motivation kommer, efter at drømmen om at lære mere om bagning og konditori er blevet opfyldt.

”Det har virkelig været fedt! Jeg har haft en god oplevelse med det her forløb, som gør, at jeg har mere mod på at melde mig til andre ting fremover,” siger Cecilie.

Cecilie har fået opfyldt en såkaldt læringsdrøm gennem Børnehjælpsdagens indsats Drømmebanken, som er støttet af Egmont Fonden. Gennem fire forskellige bage-kurser har Cecilie fået styrket sine tekniske kundskaber og udviklet både sine faglige og personlige kompetencer.

Og ikke mindst fået et godt skvæt selvtillid oveni. Før har usikkerheden i forhold til at skulle deltage i undervisning eller kurser med mange andre mennesker fyldt meget, og både i forløbet og fremadrettet er det fedt at rykke, også på det sociale plan.

”Jeg er lidt genert. Men jeg blev mere afslappet undervejs. Det har givet mig endnu større nysgerrighed og lyst til at uddanne mig inde for faget og også mod på at skabe flere relationer til andre med samme interesse,” siger Cecilie, der lige om lidt fylder 18 år.

KLAR, PARAT, UDDANNELSE!
Kendskab til råvarer og ingredienser, udstyr og teknikker, inspiration, planlægning og indkøb. Men også hyggeligt samvær, nærvær og gode relationer. Der ligger meget i at bage og være kreativ med teknikker og med at pynte og dekorere.

”Min interesse for at bage og pynte kager begyndte, da jeg boede hjemme hos mine forældre, inden min anbringelse. Jeg har altid bagt meget sammen med min mor, så det er et stærkt barndomsminde,” siger Cecilie, der har været anbragt uden for hjemmet, siden hun var 14 år gammel.

”At bage giver mig stor glæde, fordi det giver mig en følelse af noget genkendeligt fra min barndom.”

Den glæde er drivkraften til at gå målrettet efter en fremtid med fingrene helt nede i kagedejen. Cecilie skal i gang med en STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse), og derfra er målet i sidste ende en uddannelse inden for bager-/konditorfaget. Og ligesom at det ikke er ’bare lige’ at bage en kage, kræver det også både motivation og selvtillid at forfølge karriere-drømmen. Noget, Cecilie er et skridt tættere på efter forløbet.

”Det har været fedt at få lov til at dygtiggøre mig inden for noget, jeg synes, er sjovt. Jeg har lært en masse nye teknikker og tror mere på mig selv, efter at jeg har fået så meget anerkendelse for de ting, jeg har lavet i forløbet,” siger Cecilie, der også har fået sine egne bage-redskaber, så hun ikke længere skal låne af andre, men ved hvad hun har.

På det afsluttende kursus blev der både lavet fyldte chokolader, flødeboller og macarons.

Børnehjælpsdagen opfylder såkaldte ‘lærings- og relationsdrømme’ med støtte fra Egmont Fondens program ‘En håndsrækning’. Disse drømme har fokus på uddannelse, beskæftigelse, social udvikling, styrkede relationer og selvstændighed. Læs mere om Drømmebanken (herunder lærings- og udviklingsdrømme) samt indsatsen ‘Sæt Skub i Drømmene’. Læs også flere historier fra Drømmebanken i vores Drømmebog!

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.