18. marts 2018, 09:12 Af: Kenneth Tingberg

Jubilæum: 25 år med Lillebror Prisen

Børnehjælpsdagens Lillebror Pris har haft stor betydning for de projekter og foreninger, der siden 1993 er blevet hædret med æren og de medfølgende penge

Jubilæum: 25 år med Lillebror Prisen

Børnehjælpsdagens Lillebror Pris har haft stor betydning for de projekter og foreninger, der siden 1993 er blevet hædret med æren og de medfølgende penge
Et gensyn med fire ud af mange prismodtagere gennem årene (fra øverst til venstre): De Fire Årstider (2003), Kærlighed i Kaos (2016), Børnehuset SIV (2014) og Foreningen Grønlandske Børn (2009). Fotos: Børnehjælpsdagen / Kim Agersten.

Børnehjælpsdagens Lillebror Pris kan fejre 25 års jubilæum ved den kommende prisuddeling, der finder sted den 22. marts 2018 på Københavns Rådhus.

Prisen blev stiftet tilbage i 1993 med det ønske at hædre en organisation, forening eller et projekt, der – ligesom Børnehjælpsdagen – yder en betydelig indsats for børn og unge i Danmark.

Variationen af prismodtagere har været stor: Fra dagbehandlingsskolen ‘Den Gule Flyver’ for børn og unge med dårlige erfaringer fra et ordinært skoletilbud (1993) over rådgivningstilbuddet TUBA for unge, som er børn af alkohol- og stofmisbrugere (2004) til forældretræningsprogrammet ‘Kærlighed i Kaos’ under ADHD-foreningen (2016).

Fælles for alle tre er, at de fortsat eksisterer – ligesom rigtig mange af de øvrige projekter og foreninger, der har modtaget prisen over årene.

SE OGSÅ: Listen over alle tidligere prismodtagere

Effekten af Lillebror Prisen er betydelig

En rundspørge blandt prismodtagerne gennem de sidste 25 år afspejler, at Børnehjælpsdagens hyldest og synliggørelse af de enkelte projekter, foreninger og deres forskellige målgrupper har haft stor værdi. Ord som ‘blåstempling’, ‘anerkendelse’, ‘døråbner’ og ‘skulderklap’ går igen:

Lillebror Prisen gav pondus til at foreningen holdt ved sine ambitioner om at udvide sine aktiviteter og indflydelse større” (De Anbragtes Vilkår, 2015)

Den betød flere henvendelser og større kendskab til vores arbejde særligt fra kommuner, boligforeninger og virksomheder” (Mind Your Own Business, 2013)

Anerkendelsen af projektet var med til at vise, at projektet var vigtigt og værdigt til at fortsætte” (Foreningen Grønlandske Børn, 2009)

Katalysator for national handlingsplan

For Morten Thomsen, prismodtageren fra 1996, står det klart, at den store medieomtale, som Livslinien fik i kølvandet af prisoverrækkelsen, var med til at åbne døre.

Det lykkedes os at få samlet en lang række relevante aktører, herunder daværende socialminister Karen Jespersen, til en stor høring samme efterår. Her annoncerede ministeren, at Danmark skulle have sin første nationale handlingsplan til forebyggelse af selvmord, og der fulgte to millioner med til formålet”, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Nomineret for særlig indsats for børnene (prisuddeling 2018)

Morten Thomsen er stadig glad og beæret over Lillebror statuetten, som han modtog i 1996 for at være med-initiativtager til Livslinien, der hjælper med at forebygge selvmord. En pris der havde afgørende betydning for foreningens synlighed og politiske gennemslagskraft. Foto fra 2018: Privat.

Stor nytteværdi af pengene

Med Børnehjælpsdagens Lillebror Pris følger en smuk statuette samt en check på 50.000 kroner. Det er et betydeligt beløb for de mange relativt nyetablerede foreninger, der har modtaget prisen gennem årene. Rundspørgen viser tydeligt, at pengene har bragt stor direkte værdi for både projektets målgruppe og for organisationen.

Her er nogle eksempler:

  • De Anbragtes Vilkår (2015): Midlerne har blandt andet været brugt til en ny hjemmeside med et interaktivt kort over alle netværk for anbragte i Danmark, en oversigt der ikke fandtes tidligere. Der har også været råd til at tilkøbe et medlemssystem, som har gjort at foreningen vokser sig større.
  • Børnehuset SIV (2014): Pengene fra prismodtagelsen er gået til helt konkrete tiltag som teaterture, bondegårdsbesøg, to nye cykler samt afholdelse af en særlig dag for de syge børns raske søskende. Noget der ellers ikke ville have været midler til.
  • Foreningen af Grønlandske Børn (2009): Vi valgte at bruge pengene til det projekt, der gik forud for udgivelse af bogen ‘De usynlige børn‘ – en bog til fagfolk, der møder udsatte grønlandske børn og unge.
  • TUBA Danmark (2004): Pengene blev brugt til at forbedre og udvikle foldermaterialet om vores rådgivningstilbud til unge, der er opvokset i hjem med alkohol- og stofmisbrug.
KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.