En skatehal med højt til loftet og kolde, rå vægge skabte den perfekte ramme til Børnehjælpsdagens ‘drømmende’ grafitti workshop den 14. marts i Sønderborg, hvor multikunstneren L:Ron:Harald satte 11 anbragte unge i stævne med sine farverige spraydåser.
L:Ron:Harald er måske bedst kendt for det rappende storhit ”Mæ å Min Kadett‘, men har faktisk siden starten af 1980’erne været udøvende inden for grafitti kunsten – en karriere der nu har ført til, at han også er manden bag Børnehjælpsdagens Årsplakat 2017, der bliver offentliggjort på ‘Årets Børnehjælpsdag’ den 6. maj.
LÆS OGSÅ: Mød L:Ron:Harald – årets plakatkunstner
De unge deltagere i alderen 13-25 år fik en eftermiddag, hvor L:Ron:Harald fortalte om sit liv som tidligere anbragt, sårbar ung, og hvor han viste nogle teknikker inden for grafittien – blandt andet style writing. Herefter hjalp han de unge med at skabe deres eget grafitti maleri med afsæt i deres ‘håb og drømme’ – en tematik, som også danner grundlag for Børnehjælpsdagens kommende årsplakat.
Idéen med arrangementet var at give de unge en kunstnerisk udtryksform til at bearbejde deres følelser med og til at illustrere egne tanker om fremtiden. Det var en opgave, som de virkelig tog til sig, og som udfordrede deres evne til at fordybe sig – på en god måde.
“Det var fantastisk at opleve, hvordan de alle og én kastede sig ud i grafitti kunsten og på blot 1½ time fik skabt hver deres kunstværk med personlige drømme-motiver”, fortæller Børnehjælpsdagens projektleder Stine Enevold Valentin.
En af deltagerne på workshoppen var 25-årige Maria, som er tidligere anbragt, og nu er en del af Projekt Netværket i Tønder. Her er hun både deltager i voksengruppen og hjælper til som frivillig.
For hende havde mødet med L:Ron:Harald en særlig dimension, da hun har læst hans selvbiografiske bog “Patient”; en bog, hvor han kaster et kritisk blik på behandlingssystemet for psykisk syge. Maria er nemlig selv psykisk sårbar og fik sig en god snak med forfatteren og multikunstneren.
Herefter gik hun ihærdigt i gang med at male ikke bare ét, men to grafitti værker, som nu hænger hjemme i hendes hjem i Skærbæk til minde om en kreativ eftermiddag og et særligt personligt ‘drømme-møde’.
Nedenfor i galleriet ses de unges færdige grafittimalerier, der afspejler deres håb og drømme.