20. april 2017, 08:39 Af: Kenneth Tingberg

Mød L:Ron:Harald – årets plakatkunstner

Børnehjælpsdagens årsplakat 2017 bliver offentliggjort den 6. maj. Det er graffitikunstneren L:Ron:Harald, der har lagt spraydåser og tuscher til

Mød L:Ron:Harald – årets plakatkunstner

Børnehjælpsdagens årsplakat 2017 bliver offentliggjort den 6. maj. Det er graffitikunstneren L:Ron:Harald, der har lagt spraydåser og tuscher til

Som led i Årets Børnehjælpsdag – der altid markeres den 6. maj – er der tradition for at invitere en kunstner til at skabe Børnehjælpsdagens årsplakat. I år er det den sønderjyske graffiti kunstner L:Ron:Harald, med det borgerlige navn Lars Jensen, der har takket ja til den kreative opgave.

L:Ron:Harald er måske bedst kendt for det rappende storhit ”Mæ å Min Kadett‘ fra 1998, men har faktisk siden graffitiens ankomst til Danmark i starten af 1980’erne været udøvende kunstner inden for denne genre.

Netop spray og graffiti er derfor udgangspunktet for L:Rons arbejde med årsplakaten 2017, der skal visualisere budskabet om at hylde anbragte børn og unge i Danmark – samt deres håb og drømme.

Det umuliges kunst

Selvom traditionen med Børnehjælpsdagens årsplakater er årelang – og dermed repræsenterer mange forskellige streger og signaturer – er det alligevel første gang, at graffiti malekunsten kommer i spil.

“Det er en ret modsætningsfuld opgave at skulle kombinere en klar og tilgængelig visuel karakter, som graffiti-kunsten er, med et drømmende og fantasifuldt præg, som er temaet bag årsplakaten. Men jeg ynder at kalde graffiti malestilen for det umuliges kunst, og jeg glæder mig til at vise, hvad graffiti OGSÅ kan bruges til”, fortæller Lars Jensen, der løbende arbejder med enkeltstående projekter – f.eks. udsmykninger til skoler og caféer samt portrætter af privatpersoner.

Unge anbragte er her i gang med hvert deres grafittiværk med inspiration og vejledning fra L:Ron:Harald. Foto: Roar Paaske Fotografi.

“Savn og længsel var er en del af min egen barndom”

L:Ron:Harald er allerede et kendt ansigt hos Børnehjælpsdagen. Han blev selv – af både psykiske og familiære årsager – anbragt på Broager Børnehjem omkring 9. klasse, og han havde derfor et naturligt incitament til at sige ja til at afholde en graffiti-workshop for anbragte unge i marts 2017.

I kølvandet på dette samarbejde med Børnehjælpsdagen om workshoppen, var det oplagt for L:Ron:Harald at træde til som årets plakatkunstner. Noget af det, der tiltalte ham ved opgaven, var de tre pejlepunkter – børn, balloner og drømme -, som er en forudbestemt del af plakatmotivet.

LÆS OGSÅ: L:Ron:Harald viste vej til drømmene på workshop

“Jeg kan meget høj grad relatere til drømme-aspektet og elementet af håb i opgaven. Jeg har selv haft en problematisk opvækst, og i perioder med savn og længsel har netop disse begreber båret mig igennem”, fortæller kunstneren, hvis liv også siden har været præget af psykisk sårbarhed.

L:Ron:Harald fører her den hvide grafitti-tuschpen henover lærredet til Børnehjælpsdagens Årsplakat. Foto: Roar Paaske Fotografi.

Børnehjælpsdagens årsplakat 2017 – skabt af L.Ron:Harald – bliver offentliggjort på Årets Børnehjælpsdag lørdag den 6. maj 2017. Dagen bliver markeret ved to store arrangementer i både København og Aarhus. I Aarhus er det muligt at møde L:Ron:Harald i tidsrummet kl. 10:30-12:00, hvor han vil signere plakater (en plakat kan købes for 100 kroner på dagen, hvilket er særpris. Normalpris er 160 kroner).

Fra den 6. maj 2017 er det også muligt at købe årsplakaten online på www.bhd.dk/butik

Læs mere om Årets Børnehjælpsdag 2017 på www.bhd.dk/aarets-boernehjaelpsdag
Her er det også muligt at se programmet for arrangementerne i København og Aarhus.

Fakta om multikunstneren L:Ron:Harald

Borgerligt navn: Lars Jensen
Fødselsdato: 1966
Oprindelse: Sønderborg
På nettet: Lars Jensen (Facebook)
Diskografi: “Pornogangster” (1999), “Øl, Fisse & Rapmusik” (2000), “Noget Du Bør Vide” (2004), “Vi’ Fra Jylland” (2006) og “Maximal Rowdyness” (2008).
Øvrige udgivelser: Biografien “Patient” om sine oplevelser i behandlingssystemet for psykisk syge (2003)

 

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder
Smid en kommentar

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.