21. marts 2017, 10:49 Af: Sylvia Blazejowski

Militærcamp styrker sammenhold og tillid

Ingen kan klare sig igennem på tilværelsen på egen hånd. Det var budskabet, da anbragte unge blev rekrutter for en weekend i Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Militærcamp styrker sammenhold og tillid

Ingen kan klare sig igennem på tilværelsen på egen hånd. Det var budskabet, da anbragte unge blev rekrutter for en weekend i Svanninge Bjerge på Sydfyn.
CAMPS: De unge på Børnehjælpsdagens militærcamp tog del i forskellige samarbejdsøvelser. Her bliver en såret kammerat båret væk fra skudlinjen. Foto: Børnehjælpsdagen.

Samarbejde, fællesskab og tillid. Det var omdrejningspunktet for Børnehjælpsdagens Militærcamp i Svanninge Bjerge, hvor 12 anbragte unge fik en smagsprøve på livet som soldat.

De unge blev sat i stævne med oversergent, Lars Krogh, og seniorsergent, Søren Nordklint, der til dagligt gør tjeneste på Flådestation Korsør – samt tidligere konstabel i Livgarden, Kenneth Pedersen. I løbet af weekenden, den 17.-19. marts, stod de tre erfarne militærfolk i spidsen for en række udfordrende øvelser, opgaver og discipliner.

Eksempelvis var de unge deltagere med i et stort rollespil, hvor de blev sendt ud på en patrulje i skoven. Her blev de beskudt af fjendtlige styrker (frivillige fra Børnehjælpsdagen). Deres opgave var blandt andet at hjælpe sårede kammerater – og bære dem i sikkerhed ved fælles hjælp.

”Meningen med øvelserne – og camp’en som helhed – er, at deltagerne skal opleve værdien af sammenhold og samarbejde. Mange anbragte børn og unge har i en tidlig alder oplevet svigt og tillidsbrud fra deres nærmeste, derfor er det vigtigt at styrke dem i relationsopbygning og øget tillid til andre mennesker. Der er jo ingen, der kan klare sig igennem tilværelsen på egen hånd”, forklarer Børnehjælpsdagens projektleder Susanne Jensen.

Naturvejleder, Susanne Frederiksen, tog de unge deltagere med på en vandring gennem Svanninge Bjerge, Sydfyn, der danner rammen for Bikubenfondens program 'Natur til et godt liv'. Foto: Børnehjælpsdagen.

Ny rollefordeling i naturen

Militærcamp’en blev afholdt som led i Bikubenfondens program ’Natur i et godt liv’, og hovedparten af alle aktiviteterne blev gennemført udendørs. Det sydfynske naturområde fungerede dermed som en alternativ arena til de døgninstitutioner, hvor de unge bor til dagligt.

”Naturen er unik, fordi den kan vende op og ned på normerne i en børne- eller ungegruppe – og det kan være rigtig positivt at få ’rystet posen’ i det hierarki, som de unge er vant til på deres institution. Den dreng eller pige, der normalt er fremme i skoene, er måske mindre sej ude i den mørke skov. Og den dreng eller pige, der ikke oplever at være god til noget derhjemme, er måske den bedste til at snitte en bue og pil”, forklarer Kenneth Pedersen.

De unge kom ikke alene tæt på naturen gennem de militære øvelser. I programmet var også indlagt en smuk og lærerig vandretur med Bikubenfondens naturvejleder, Susanne Frederiksen.

Fakta om Natur til et godt liv

Børnehjælpsdagen har siden 2014 afholdt flere årlige camps i Svanninge Bjerge på Sydfyn (Knagelbjerghus), som en del af Bikubenfondens program ’Natur til et godt liv’.

Formålet med ’Natur til et godt liv’ er at give socialt udsatte børn og unge empowerment – dvs. at støtte dem i at finde styrken og troen på, at de rummer potentialet til at udvikle sig og skabe det liv og den fremtid, de selv ønsker.

Bidraget går ud på at tilbyde alternative arenaer til skolen og institutionen, hvor børnene og de unge kan få succesoplevelser og anerkendelse, som kan give dem indsigt i egne styrker og ressourcer.

Læs mere Bikubenfondens program ‘Natur til et godt liv.
Læs mere om Børnehjælpsdagens camps i naturen.

Galleri
KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder
Smid en kommentar

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.