16. januar 2015, 12:37 Af: Sylvia Blazejowski

Barnets århundrede på plakaten

Børnehjælpsdagens årsplakater fra 1900-tallet er med i stor udstilling på Designmuseum Dammark

Barnets århundrede på plakaten

Børnehjælpsdagens årsplakater fra 1900-tallet er med i stor udstilling på Designmuseum Dammark
Et rigt udvalg af Børnehjælpsdagens Årsplakater
Et rigt udvalg af Børnehjælpsdagens Årsplakater er med på udstillingen 'Barnets Århundrede' på Designmuseum Danmark. Foto: Børnehjælpsdagen.

Fra 1904 til 1979 blev der hvert år tegnet eller malet en enestående plakat i forbindelse med de traditionsrige Børnehjælpsdage i København.

Ib Spang Olsen, Bo Bojesen, Jørgen Clevin og sågar Kronprinsesse Margrethe (nuværende Dronning Margrethe den 2.) var blandt de mange kunstnere, der gennem årene bidrog med unikke motiver til Børnehjælpsdagens plakatsamling.

Nu har 46 af plakaterne fået nyt liv i udstillingen ‘Barnets Århundrede’ på Designmuseum Danmark i København. Udstillingen er en oplevelsesrejse fra år 1900 til i dag – med fokus på nordisk design, kunst og arkitektur til børn.

Børn ses ikke længere som små voksne

Ud over at vise hvad godt nordisk design er for børn, er formålet med udstillingen at skildre et vigtigt kapitel i dansk kultur- og samfundshistorie, hvor man ikke længere ser børn som små voksne. Man insisterer i stedet på, at alle børn skal have en barndom.

De årlige Børnehjælpsdage, der gav anledning til de flotte – og nu historiske – plakater, fandt altid sted i maj måned. Københavnerne brugte dagen til at samle penge ind til fattige og udsatte børn i hovedstaden.

I dag er Børnehjælpsdagen en landsdækkende hjælpeorganisation, der arbejder året rundt for de anbragte børn og unge i Danmark.

‘Barnets Århundrede’ kan ses på Designmuseum Danmark fra den 17. januar til den 30. august 2015. Læs mere om udstillingen

Køb et genoptryk af udvalgte årsplakater. Gå til Børnehjælpsdagens webshop

KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder
Smid en kommentar

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.