De fleste mennesker bøvler med dårlige vaner. Måske er det at spise usundt, ryge cigaretter, bide negle, drikke for meget kaffe eller tjekke mobilen lidt for tit. Men hvad er en vane egentlig? Hvordan opstår den – og hvad skal der til for at skabe sig en ny, god vane?
Det har Malene Mygind, cand. mag. i psykologi og sundhed, ledelseskonsulent og positiv coach, nogle helt konkrete og videnskabelige svar på. Derfor var hun taler på Børnehjælpsdagens seminar med overskriften ’Vil du også gøre dårlige vaner til gode vaner?’
”Vaner er karakteriseret ved alt det, som vi gør uden at tænke over det. En vane er adfærd på autopilot – som opstår på baggrund af gentagelser, der drives af belønning. Det betyder, at vi kan skabe nye vaner ved at gentage en bestemt adfærd tilstrækkeligt mange gange og knytte adfærden til en ny positiv belønning”, forklarer Malene Mygind, der har beskæftiget sig med emnet de sidste 7 år.
Det kræver både viljestyrke og motivation at skabe en ny, god vane – eller komme af med en dårlig. Men derudover kan det være nyttigt med forskellige indsatser eller regler, der hjælper den nye vane på vej.
LÆS OGSÅ: Fremtiden er dit valg
Malene Mygind har formuleret 25 gode råd fra forskningsverden om, hvordan man kan ’designe’ en ny god vane. Her er nogle af de vigtigste:
Børnehjælpsdagen arbejder for at styrke anbragte børn og unge, så de står stærkere i deres voksne liv. I flere projekter og arrangementer har Børnehjælpsdagen et fokus på at hjælpe målgruppen til at skabe bedre vaner i hverdagen – for eksempel, når det handler om kost, motion og personlig udvikling. Derfor var seminaret, og Malene Myginds foredrag, med til at understøtte et vigtigt arbejdsfelt hos Børnehjælpsdagen.
Brug for hjælp til at skabe nye gode vaner?
Har du brug for hjælp til at ændre en dårlig vane eller få en ny god vane, kan du kontakte Malene Mygind på email mm@malenemygind.dk eller mobil 30 20 21 22. Hun laver både workshops, hvor man følges ad i en gruppe og individuelle coachingsessions.