Børnehjælpsdagen har uddelt årets Lillebror Pris til det frivilligbårne rådgivningstilbud headspace, der er etableret under Det Sociale Netværk.
I headspacce kan børn og unge henvende sig og få gratis, anonyme samtaler om de udfordringer og bekymringer, der fylder hos dem. Det kan være angst, ensomhed, kærestesorger, tanker om at droppe ud af uddannelse, selvværdsproblemer og selvmordstanker.
LÆS OGSÅ: Ungerådgivningen headspace modtager Lillebror Prisen 2017
Vi har talt med Trine Hammershøy, som er direktør for Det Sociale Netværk/headspace, for at blive klogere på det landsdækkende initiativ, og hvad prisen betyder for dem.
Godt og vel hver femte ung mistrives, når man spørger dem selv. De kæmper med sociale eller psykiske problemer, men fordi de ikke er egentlig syge, havde de ingen steder at gå hen. I Danmark savnede vi et tilbud, der kunne sætte ind, inden problemerne voksede de unge over hovedet.
I 2013 etablerede vi derfor de første seks ud af nu 15 headspace fordelt over hele landet. Så sent som i mandags åbnede vi et center i Aaabenra og flere er på tegnebrættet.
Med gode fagfolk og frivilliges gåpåmod og engagement formår vi at skabe et anderledes rum, hvor unge tør komme og dele deres tanker, frustrationer og problemer – store som små. Der bliver ikke skrevet journal, og alt foregår på de unges præmisser. Er der behov for mere specialiserede indsatser, hjælper vi den unge med at finde den rigtige veje videre i systemet.
I headspace har vi på tre år haft kontakt til omkring 26.000 unge og ført samtaler om alt fra kærestesorger og kedsomhed til selvmordstanker og selvskade. Vores egne undersøgelser viser, at for otte ud af 10 unge har headspace været med til at gøre deres hverdag bedre, og mange fremhæver, at rådgivningen har hjulpet positivt i forhold til selvværd, idéen om droppe ud af studiet eller følelsen af ensomhed.
Det er et stort skulderklap, at vi modtager Lillebror Prisen og indskriver os i den række af seriøse tilbud, som har gjort og gør en stor forskel for landets børn og unge. Det er en hæder, som giver os blod på tanden for at få udbredt headspace endnu mere, så alle landets børn og unge får nogen at tale med.
”De skal gå til en ny indsats over for specifikt anbragte børn og unge. Dokumentation viser, at hver fjerde 18-årig blandt tidligere anbragte har forsøgt selvmord, mens halvdelen af samme gruppe unge har selvskade som problematik. Vi vil se på, hvordan vi kan hjælpe de børn og unge i vores regi.”
Først og fremmest vil vi takke de private fonde, der har været med til at etablere headspace og har troet på vores vision om at skabe et anderledes frivilligbåret rådgivningstilbud. Derudover vil vi gerne takke de kommuner, virksomheder og lokale organisationer, der har støttet op om vores lokale headspaces fra første færd.
LÆS OGSÅ: Fortællinger fra de unge brugere af headspace (publikation fra 2015)
Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge op til 25 år, hvor ingen problemer er for store eller små. Der er ingen ventetid, og man kan ringe, sende en mail, chatte eller lægge vejen forbi det nærmeste headspace og få en samtale. Du finder headspace i 15 byer over hele landet. Find dit headspace her