8. maj 2024, 15:07 Af: Nina Schive

Sikke en fest – tak for fejringen af vores 120-års fødselsdag!

Tak for jer, der fulgte med derhjemme. Jer, der flagede på gaderne. Jer, der bagte kager. Jer, der deler Børnehjælpsdagens vigtige budskaber. Og ikke mindst alle jer, der sender kærlighed til de anbragte børn.

Sikke en fest – tak for fejringen af vores 120-års fødselsdag!

Tak for jer, der fulgte med derhjemme. Jer, der flagede på gaderne. Jer, der bagte kager. Jer, der deler Børnehjælpsdagens vigtige budskaber. Og ikke mindst alle jer, der sender kærlighed til de anbragte børn.
Sofie Hugo med unge ambassadørerne til Årets Børnehjælpsdag d. 5. maj 2024

Vi havde en helt særlig dag i søndags, da vi fejrede Årets Børnehjælpsdag for 120. gang!

Og vi vil gerne takke hver og en af jer for at have fejret med os.

Tak for jer, der fulgte med derhjemme. Jer, der flagede på gaderne. Jer, der bagte kager. Jer, der deler Børnehjælpsdagens vigtige budskaber. Og ikke mindst alle jer, der sender kærlighed til de anbragte børn.

Årets Børnehjælpsdag er til for børnene

Omringet af heliumfyldte balloner og flag, sendte vores projektchef Ida live fra studiet sammen med vores ambassadører Magnus Bruun, Silja Okking og Alexandre Willaume. For ude i stuerne på børne- og ungdomshjem samt i plejefamilier landet over, sad børn og unge klar til at følge med på skærmen.

Med store smil og grin helt nede fra maven, snakkede vi om håb og drømme generelt – men især for de anbragte børn. Vi var forbi kontoret på Strandlodsvej, hvor direktør, Sofie Hugo, et udvalg af vores unge ambassadører og Paw Henriksen stod klar til afsløringen af årsplakaten, i år tegnet af Marie Boye Thomsen. Vi sang med på Happy Birthday i Varde, spillet af Oliver på det klaver, han har fået igennem Drømmebanken. Og på Hvidborg i Hvidovre trak Pelle Hvenegaard lod blandt alle de fine tegninger, børnene havde sendt til os med deres drømme op til d. 5. maj.

Det var en sand fest – der var til for børnene.

”Det er jo en kæmpe fejring af nogle af de børn og unge i Danmark, der fortjener det allermest. Når man bliver anbragt, så får man tilbudt et sværere liv end de fleste og også et mere komplekst liv. Og de fortjener virkelig, at vi alle sammen hylder dem, hepper på dem og styrker dem i livet”, fortæller Sofie Hugo til P4.

Håb i fortiden, nutiden og fremtiden

På en dag som Årets Børnehjælpsdag bliver vi alle mindet om, hvor vigtigt det er at holde fast i håb og store drømme. Både nu og i fremtiden.  Men vi ser også tilbage på vores lange historie, hvor vi som danskere har stået sammen om at gøre en forskel for børn, der har haft det svært

”Og så er det jo en fejring af danskernes omsorg og hjælpsomhed. Børnehjælpsdagen blev jo skabt af mennesker, der valgte at stille sig op og sige, ’vi må gøre noget for at hjælpe de børn og unge, der kommer i det mest udsatte positioner’. Og det har de nu gjort i 120 år, og det synes jeg jo også er en fejring værd.”, fortsætter Sofie Hugo.

Fra de tidlige dage som en simpel indsamlingsbegivenhed i 1904, er Børnehjælpsdagen vokset som organisation. Vi har udviklet os til at være et stort og stærkt fællesskab for anbragte børn og unge i Danmark, der hver dag arbejder med ensomhedsbekæmpelse og at styrke personlige og sociale kompetencer, så man får de bedste muligheder for at mestre det svære liv, man er blevet tilbudt. Og så netop et at skabe positive oplevelser og vise, man godt kan få realiseret drømme, selvom man måske har et svært udgangspunkt.

Børnehjælpsdagen hele året rundt

Desværre bliver anbragte børn og unge stadig mødt med fordomme om anbringelse. Og det kan smitte af på deres egen selvopfattelse.

”Jeg kan tydeligt huske at jeg tit følte mig anderledes end mine klassekammerater. Det var sådan, at pædagoger på mit opholdssted kom ud og snakkede med min skole og klasse om, at bare fordi jeg var anbragt, var jeg ikke anderledes eller underlig. Og man kan godt tit føle sig alene og ensom, for du bor jo ikke med din mor og far, du bliver bare sat et sted mutters alene til at starte med, indtil du får nogle nye bekendtskaber”, fortæller Cecilie Berg til P4, der selv er tidligere anbragt.

Og derfor er Årets Børnehjælpsdag mere end bare en dag.

”Jeg mener jo, det er den vigtigste dag for anbragte børn og unge i Danmark. Fordi det er et emne, der ikke bliver sat så meget fokus på til dagligt i medierne. Så bare det at få en hel dag, hvor der er fokus på at vise et lidt andet billede af det at være anbragt. Selv busserne flager for os i dag – så det er en ret stor dag for os”.

”Som anbragt er det bare dejligt at det ikke er de dårlige historier, der altid kommer frem. Og ikke altid det negative, man ser i medierne, men at man også viser, at man er et helt almindeligt menneske, selvom man er anbragt på opholdssted eller i plejefamilie. Man behøves ikke være noget ekstraordinært galt med en, bare fordi man ikke bor derhjemme. Man er ligesom alle andre”, afslutter Cecilie.

Det er netop for unge som Cecilie, vi eksisterer. Vi står som en stabil støtte i de anbragtes liv, der behandler dem, som vi ville gøre alle andre børn. Vi er deres største heppekor, der er ambitiøse på deres vegne, og styrker dem til at skabe gode liv for dem selv. Og så er vi evigt taknemmelige for den støtte I alle har udvist til vores 120-års fødselsdag – I er med til at sikre, vi også kan hjælpe anbragte børn og unge de næste +120 år.

 


©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.