15. august 2017, 16:06 Af: Sylvia Blazejowski

Skolestart: anbragte børn og unge får deres egen computer

Børnenes IT-Fond gør det igen! Børn og unge i plejefamilier og på institutioner har fået en digital opgradering, der ruster dem til skolen

Skolestart: anbragte børn og unge får deres egen computer

Børnenes IT-Fond gør det igen! Børn og unge i plejefamilier og på institutioner har fået en digital opgradering, der ruster dem til skolen
Lucas med en ny computer fra Børnenes IT-Fond. Foto: Privat
Lucas er 11 år og bor hos en plejefamilie i Silkeborg. Han har netop modtaget en bærbar HP-computer fra Børnenes IT-Fond. Lucas er startet i 4. klasse her efter sommerferien, og han ser frem til at lave lektier på sin nye maskine.

Klokken ringer ind på skoler og uddannelsessteder landet over. Ferien er forbi, og forude venter undervisningen, der i langt de fleste tilfælder kræver adgang til en computer. Desværre er netop dette en udfordring for mange anbragte børn og unge, der af forskellige årsager – primært økonomiske – ikke har opgraderet IT-udstyr.

Alligevel er der godt nyt. 174 af disse børn og unge har nemlig fået et digitalt løft med hjælp fra Børnehjælpsdagens projekt ‘Børnenes IT-Fond’. De har alle modtaget en spritny, bærbar HP-computer henover sommeren.

Et selvstændigt voksenliv i sigte

Med computeren i skoletasken har børnene og de unge nu større mulighed for at gennemføre deres uddannelse, som for mange vil være den direkte vej til et selvstændigt voksenliv – uden offentlig forsørgelse. En af de glade modtagere er 18-årige Maja, der drømmer om at blive sygeplejeske og derfor er startet på SOSU i Odense:

“Jeg er vildt glad for min nye computer! Uden den så ville jeg ikke kunne deltage i skolearbejdet. Jeg skal jo lave mange opgaver, og jeg har også behov for at tjekke mit skema løbende”, forklarer hun.

Maja ansøgte om en computer hos Børnenes IT-Fond, fordi hendes egen var gammel og meget slidt. Hun havde ikke råd til at købe en ny, og hun kunne se, at situationen var ved at blive akut med skolestart om hjørnet.

“Jeg var nervøs for, om jeg nu også fik tildelt en computer, så det var en kæmpe letteste, da jeg fik tilsagn og den kom med posten. Jeg synes, det er mega fedt, at anbragte unge har mulighed for at søge Børnenes IT-Fond. En hverdag uden en PC kan jo ikke lade sig gøre – i hvert fald ikke rent skolemæssigt”, reflekterer Maja, der har boet uden for hjemmet, siden hun var 11 år.

Stor fondsstøtte sikrer computere

Børnenes IT-Fond blev etableret i 2011. Siden da har Børnehjælpsdagen – med støtte fra fonde og sponsorer – uddelt cirka 3700 computere til anbragte børn og unge i plejefamilier og på døgninstitutioner over hele landet.

En af de største bidragsydere er Egmont Fondens program ‘En Håndsrækning’, der i perioden 2013-2017 har støttet projektet med 5.100.000 millioner kroner – penge, der blandt andet er gået til indkøb af de mange maskiner.

Formålet med computer-uddelingerne, der finder sted tre gange årligt, er at give de anbragte børn og unge bedre forudsætninger for at gennemføre en uddannelse. Det er nemlig dokumenteret, at de unge, der klarer sig godt i skolen også klarer sig bedre i voksenlivet.

18-årig får bærbar computer. Foto: Privat.
18-årige Maja ser frem til at bruge sin nye, bærbare computer på SOSU i Odense, hvor hun netop er startet. Rent skolemæssigt kan hun ikke forestille sig en hverdag uden en PC. Foto: Privat.

Delshad og Julie med deres nye PC. Foto Privat
17-årige Delshad, der bor på et ungecenter og 12-årige Julie, der bor i en plejefamilie er begge de stolte og glade ejere af en ny bærbar PC. Dermed er de klædt på til deres uddannelse og skole. Foto: Privat.

Jaqueline med sin nye PC fra Børnenes IT-Fond. Foto: Privat.
Der er vist ingen tvivl om, at 18-årige Jaqueline blev rigtig glad, da hun modtog sin nye bærbare PC. Hun er startet i 2.g. efter sommerferien og i følge hendes plejefamilie, har computeren allerede gjort hendes skolegang meget lettere. Foto: Privat

To unge er dyb optaget af deres nye PC'ere. Foto: Privat.
18-årige Hamze og 14-årige Maria bor begge uden for hjemmet - to forskellige steder i landet. De er begge dybt optaget af deres nye computer fra Børnenes IT-Fond. Foto: Privat

Benjamin med sin nye computer fra Børnenes IT-Fond. Foto: Privat.
En computer er et vigtig redskab i skolen og et 'vindue til verden'. Her er 13-årige Benjamin, der bor hos en plejefamilie, i gang med at udforske sin nye computer fra Børnenes IT-Fond. Foto: Privat.

FAKTA OM BØRNENES IT-FOND

  • Børnenes IT-Fond blev stiftet 1. juli 2011 i et samarbejde mellem IT-Branchen, Børnerådet, IDG Danmark og Børnehjælpsdagen. I dag er det alene Børnehjælpsdagen, der administrerer projektet.
  • Anbragte børn og unge i alderen 10-19 år kan søge om modtage en bærbar computer gennem ‘Børnenes IT-Fond’. Computerne bliver uddelt tre gange om året.
  • Både privatpersoner, virksomheder samt fonde, heriblandt Egmont Fonden og Ole Kirks Fond, er med til at finansiere uddelingerne.
KAN DU LI' HVAD DU LÆSER
Relaterede nyheder

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.