Børnehjælpsdagen deltog i Folkemødet 2019 på Bornholm (13.-16. juni) for at sætte anbragte børn og udsatte unge på dagsordenen. I år havde Børnehjælpsdagen hele fire events på programmet.
Direktør Ina Thorndahl og projektchef og psykolog Maria Deria præsenterede blandt andet flotte forskningsresultater i en event om Børnehjælpsdagens signaturprojektet EMPOWER4U, fase 1. Projektet blev startet op i efteråret 2017 i samarbejde med True North og med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
EMPOWER4U omfatter et personligt udviklingsforløb for nuværende og tidligere anbragte unge. Gennem konkrete redskaber, øvelser og målsætninger – samt en mentorordning – bliver de unge mentalt rustet, så de har bedre forudsætninger for at klare overgangen fra anbringelse til voksenliv.
Projektets fase 2 går i luften i uge 27, hvor 50 nye unge for mulighed for at forbedre deres handletillid og handlekraft.
Tre unge deltagere fra EMPOWER4U, fase 1, var med på Folkemødet for at dele deres personlige – og meget rørende – historier. Blandet andet fortalte 19-årige Patrick og 21-årige Rikke, hvordan EMPOWER4U har styrket dem til at mestre hverdagen og voksenlivet.
“EMPOWER4U har udviklet mig i forhold til at være med udadvent og kunne tale foran andre – og med de redskaber kan jeg nu komme ud og fortælle min egen personlige historie”, forklarer Rikke, der blev anbragt uden for hjemmet, på institution, som 15-årig. Patrick supplerer med, at han har fået mere selvværd, selvtillid, optimisme og tro på, at han vil klare sig godt i fremtiden.
22-årige Christian delte også sine erfaringer – med fokus på, hvordan EMPOWER4U har været med til at bane vejen for hans nuværende job som barmanager hos Joe & The Juice. Hans personlige rejse og vej ud på arbejdsmarkedet har været med til at inspirere Børnehjælpsdagen til at udvikle projektet “Drømmejob”, som blev præsenteret i et særskilt event på Folkemødet.
Til Børnehjælpsdagens tredje event på Folkemødet fortalte cand.scient studieadjunkt i præstationspsykologi Johan Frederik Banzhaf om, hvordan man optimerer sin hjernes potentiale og opnår sine drømme – med afsæt i den nyeste forskning på området.
“Jeg er her på Folkemødet for at fortælle om, hvordan man realiserer sine drømme. Jeg har selv en baggrund som institutionsanbragt, så det glæder mig at være i en kontekst, hvor folk har paraderne lidt nede og måske tillader sig selv at drømme lidt mere og er klar på nye indtryk” forklarer Johan Frederik Banzhaf, der til dagligt arbejder på Aalborg Universitet og driver virksomheden Culturelead.
Børnehjælpsdagen sluttede Folkemødet af med et event sammen med LIVSVÆRK, Foreningen for Døgn- og Dagtilbud (FADD) og Metodecentret, som delte standen på Kæmpestranden – J36. Her var der særligt fokus på, hvordan vi bedre kan skabe kontinuitet og sammenhæng i udsatte børn og unges liv.
Det er 4. år i træk, at Børnehjælpsdagen deltager på Folkemødet, som er en unik mulighed for levende dialog, debat og vidensdeling med faglige og politiske aktører, blandt andet inden for anbringelsesområdet. Derudover giver deltagelsen mulighed for etablering af nye samarbejder, ide- og vidensudveksling på mange fronter.
”Vi glæder os over endnu et givende Folkemøde, hvor vi frem for alt har formidlet Børnehjælpsdagen strategiske indsatser med at styrke nuværende og tidligere anbragte børn og unge i Danmark. Vi har både gennem forskningsresultater og cases dokumenteret værdien af at udvikle de sociale og personlige kompetencer hos de unge mennesker”, udtaler Børnehjælpsdagens direktør, Ina Thorndahl.
”Responsen har været utrolig positiv – og vi har fået mange forskellige henvendelser, både fra kommuner, institutioner, plejefamilier og andre organisationer, som vi nu vil følge op på med henblik på nye samarbejder og videreudvikling af vores arbejde”, afslutter hun.
Børnehjælpsdagen var på Folkemødet 2019 i et partnerskab med FADD, Landsforeningen Livsværk og Metodecentret. Partnerskabet tog udgangspunkt i vinklinger under overskriften: ”Anbragte og udsatte børn og unge – indsigt og udsyn”.
”Vi synes, det er har en kæmpe værdi – og ikke mindst signalværdi -, at vi er flere parter, der står sammen. Vi arbejder alle, på hver vores måde, med anbringelsesområdet. I sidste ende har vi dog samme mål, nemlig at sikre bedre vilkår for de anbragte og udsatte børn og unge i Danmark – både i hverdagen og på deres vej ud i voksenlivet”, udtaler Ina Thorndahl og fortsætter:
”Når vi står sammen og deler vores viden og erfaringer med hinanden – og med alle andre i branchen – har vi større chance for at nå det mål, som vi alle brænder for – nemlig et godt voksenliv for alle, der har været anbragt. Folkemødet har endnu engang givet os en god platform til at samle os i et kraftfuldt fællesskab med et fælles sigte om at skabe et endnu bedre udgangspunkt for anbragtes fremtidige liv”.