28. juli 2016, 08:55 Af: Sylvia Blazejowski

5 ÅR MED BØRNENES IT-FOND: 3138 anbragte børn og unge har fået deres egen, bærbare computer

5 ÅR MED BØRNENES IT-FOND: 3138 anbragte børn og unge har fået deres egen, bærbare computer

Peter med sin computer
Peter modtog en computer fra Børnenes IT-Fond i 2011. Foto: Nils Lund Pedersen.

Siden 2011 har 3138 anbragte børn og unge i Danmark fået en bærbar computer fra Børnenes IT-Fond, der aktuelt fejrer 5 års jubilæum.

Det viser en frisk opgørelse fra hjælpeorganisationen Børnehjælpsdagen, der administrerer det velgørende projekt.

HENT OVERSIGT: ANTAL COMPUTERE UDDELT 2011-2016, FORDELT PR. KOMMUNE

De børn og unge, som har modtaget en computer, bor på døgninstitutioner, opholdssteder, i plejefamilier eller ‘for sig selv’ med støtte, også kaldet efterværn.

Blandt de mange modtagere er Peter og Licea (se vedhæftede fotos og læs nederst).

“Vi ved fra vores undersøgelser, at en stor andel anbragte børn og unge ikke har egen PC eller, at de må dele med andre, for eksempel på deres institution. Det er ikke optimalt set i lyset af, at computeren i dag er et fundamentalt redskab i forhold til læring, lektier, læseplaner mv.”, forklarer Børnehjælpsdagens direktør Ina Thorndahl.

Computeren skal sikre uddannelse

Netop læring er et helt centralt omdrejningspunkt for Børnenes IT-Fond, der blev etableret i juli 2011 af Børnehjælpsdagen, Børnerådet, IT-Branchen og IDG Danmark.

Computerne, som bliver uddelt tre gange årligt, skal frem for alt bidrage til, at de anbragte børn og unge gennemfører folkeskolen eller anden uddannelse.

“Forskning viser, at uddannelse er den største beskyttelsesfaktor for anbragte børn. Hvis børnene klarer sig godt i skolen, så har de større chance for at bryde den negative sociale arv og stå stærkere i deres voksenliv”, fastslår Ina Thorndahl.

En privat eller kommunal opgave?

I gennemsnit har Børnehjælpsdagen uddelt cirka 600 computere årligt til anbragte børn og unge samt unge i efterværn, i alderen 10-23 år.

Tallet klinger flot, men giver også anledning til en kritisk bemærkning:

“Vi er selvfølgelig ekstremt stolte af at kunne hjælpe så mange anbragte børn og unge med et konkret behov: en PC til skolebrug. Men vi mener faktisk, at det er en kommunal opgave. Det burde være en selvfølge, at et anbragt barn i skolealderen har en computer – og at anbringende kommune sørger for denne”, udtaler Ina Thorndahl.

Der er i dag meget stor forskel på kommunernes praksis på området. Nogle giver mulighed for, at barnet kan søge om en PC, andre lukker konsekvent pengekassen i.

En investering i fremtiden

Mens Børnehjælpsdagen arbejder for at få kommunerne mere på banen, så fortsætter ansøgningerne til Børnenes IT-Fond med at tikke ind. Cirka to om dagen.

“Vi har haft 5 gode år med Børnenes IT-Fond, og indtil videre fortsætter vi selvfølgelig computeruddelingerne – forudsat, at vi har midlerne. Vi mener, at det er en vigtig og helt nødvendig investering i de unge menneskers fremtid”, afslutter Ina Thorndahl.

Børnenes IT-Fond er aktuelt baseret på donationer fra privatpersoner, virksomheder og fonde, for eksempel TRYG Fonden (6,0 mill kr. siden 2011), Egmont Fonden (3,9 mill. kr. siden 2011) og Ole Kirks Fond (3,0 mill. kr. siden 2011).

FAKTA OM ANBRAGTE BØRN OG UNGE

FAKTA OM BØRNENES IT-FOND

  • Børnenes IT-Fond er et projekt, der blev etableret i 2011 af Børnehjælpsdagen, Børnerådet, IT-Branchen og IDG Danmark.
  • I dag bliver Børnenes IT-fond drevet alene af Børnehjælpsdagen.
  • Siden 2011 har 3138 anbragte børn og unge samt unge i efterværn modtaget en bærbar computer fra Børnenes IT-Fond.
  • Hent oversigt over antal uddelte computere 2011-2016, fordelt pr. kommune.
  • Det primære formål med Børnenes IT-Fond er at uddele computere til anbragte børn og unge samt unge i efterværn, så de har bedre forudsætninger for at gennemføre en uddannelse. Aktuelt alderskriterie: 10-19 år.
  • Computerne bidrager desuden til børnenes / de unges sociale liv, herunder kontakt til biologisk familie, venner og andet netværk.
  • Børnenes IT-Fond er aktuelt baseret på donationer fra privatpersoner, virksomheder og fonde, for eksempel TRYG Fonden, Egmont Fonden og Ole Kirks Fond.
  • Computerne bliver indkøbt af Børnehjælpsdagen hos forskellige producenter, for eksempel Dell, Lenovo og HP, og de bliver uddelt tre gange årligt.

FAKTA OM BØRNEHJÆLPSDAGEN

Børnehjælpsdagen støtter anbragte børn (0-17 år) samt udsatte unge (op til 29 år) i Danmark. Hjælpeorganisationen styrker børnenes og de unges kompetencer, fysiske og mentale robusthed gennem projekter og aktiviteter, der afholdes over hele landet.

Sidste år fik 8.727 børn anbragte børn og udsatte unge direkte glæde af Børnehjælpsdagens arbejde. Læs mere på bhd.dk og facebook.com/bornehjaelpsdagen

Billedtekster

PRESSEFOTO 1-2: Peter, der modtog en computer fra Børnenes IT-Fond i 2011. På daværende tidspunkt boede Peter på opholdsstedet Sletten i Bogense, hvor billederne også er taget. Han var én af de allerførste unge, der fik en computer af Børnenes IT-Fond. I dag er Peter 19 år, og er flyttet for sig selv. Han har stadig computeren, som han har haft stor glæde af på sin tømrer-uddannelse (til bl.a. at lave tegninger af bygninger, konstruktioner mv.).

FOTOS ER FRA DECEMBER 2011, HVOR PETER VAR 14 ÅR.
FOTO-KREDITERING: NILS LUND PEDERSEN.

PRESSEFOTO 3-4: Fotos af Licea, der modtog en computer fra Børnenes IT-Fond i 2014.

Licea bor på Ungecenter Porten i Hvidovre, hvor billederne også er taget. På det ene billede bliver computeren overdraget til Licea af Egmont Fondens direktør, Henriette Christiansen. Egmont Fonden har gennem flere år støttet Børnenes IT-Fond med økonomiske midler.

FOTOS ER FRA AUGUST 2014, HVOR LICEA VAR 18 ÅR.
FOTO-KREDITERING: KIM AGERSTEN.

PRESSEFOTO 5-6: Computere udleveret gennem Børnenes IT-Fond.

FOTO-KREDITERING: NILS LUND PEDERSEN.

Kontaktinformation

Sylvia Emilia Blazejowski
Pressechef i Børnehjælpsdagen
D: 3530 9310 M: 2682 8923
sb@bhd.dk – www.bhd.dk

Galleri
Relaterede nyheder

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.