Børnehjælpsdagens Årsplakat 2016 er hermed offentliggjort – i dag, fredag den 6. maj, på ‘Årets Børnehjælpsdag!
Motivet er tegnet af den danske multi-kunstner Carl Quist-Møller. Det tager afsæt i de anbragte børn og unge i Danmark – deres vilkår og drømme.
Plakaten er nu en del af en mangeårig og historisk tradtion. Børnehjælpsdagens første plakat til støtte for udsatte børn kom nemlig i trykken i 1904. Siden da har skiftende kunstnere bidraget til smukke motiver, år efter år.
Carl Quist-Møller har tegnet et motiv, som er en hyldest til anbragte børns drømme og melankoli. Det er børn, der bor på børnehjem eller hos plejefamilier – det vil sige, at de vokser op uden en mor og far i hverdagen.
Motivet skal fortælle en historie, som både rummer optimismen og melankolien.
”Jeg har ikke tegnet et barn, der løber væk fra en mørk skov. De mørke stammer i baggrunden repræsenterer tabet – den familie, som barnet mangler –, men drengen løber og leger i skoven på trods. Vi kan ikke fortrænge fortiden – vi kan lære at acceptere tabet og leve på trods. Derfor løber drengen i nogle smukke og optimistiske forårs-anemoner”.
Børn har altid været et trofast publikum i Carl Quist-Møllers alsidige virke som tegner, forfatter og musiker. Men udsatte børn berører ham ekstra meget:
”Svigtede børn skal leve deres liv med en ekstra urkraft og vilje, og derfor har det også været vigtigt for mig at fremstille drengen som sin egen – han er alene og ret lille i kompositionen – men han er også stærk og snu. Han har klædt sig ud som en ræv. Han ved noget, vi ikke ved. På den måde er plakaten i sidste ende også en hyldest til at turde være sig selv og have drømme”, forklarer Quist-Møller.
Carl Quist-Møller præsenterer sit værk i Kongens Have i dag, den 6. maj fra kl. 10:30 til ca. 11:30, hvor Børnehjælpsdagen afholder fernisering / signering. Her viser Carl også nogle af de unikke skitser og originaltegninger til den endelige plakat.
For selvom den endelige opsætning er lavet på computer med hjælp fra grafiker og plakat-ekspert Morten Agergaard, så laver Carl Quist-Møller – som en af de få tegnere i Danmark – det meste af sit arbejde med papir og blyant.
Skitserne har været en del af tænkearbejdet op til en intens uge, hvor Carl har arbejdet meget koncentreret med plakaten. Ægte håndtegning er et håndværk, der tager tid, og især plakater er ikke lette at lave.
”Jeg synes, at årets Børnehjælpsdagsplakat er blevet super flot. Jeg er meget stolt af den. De ekstra timer jeg har brugt på denne plakat er mit bidrag til de udsatte børn. Det betyder rigtig meget for mig at kunne gøre noget med det, jeg nu kan – i dette tilfælde at tegne,” slutter Carl Quist-Møller.
Kom ind i Kongens Have, KBH, i dag fredag den 6. maj, kl. 10.30-11:30 og køb en signeret plakat til 100 kroner, som er en særpris.
Plakaten kan også købes i Børnehjælpsdagens webshop: webshop.bhd.dk En usigneret plakat koster 150 kroner, mens en signeret plakat koster 200 kroner (obs: kun 20 stk. til salg). Overskuddet fra salget går til Børnehjælpsdagens arbejde for anbragte og udsatte børn og unge i Danmark.
Børnehjælpsdagens Årsplakat 2016 bliver offentliggjort fredag den 6. maj – på Årets Børnehjælpsdag 2016.
Årets Børnehjælpsdag 2016 sætter fokus på anbragte børn og unge i Danmark – deres vilkår og deres drømme. Selvom mange af børnene har været udsat for svigt, misbrug eller psykisk sygdom, så har de fleste af dem heldigvis et håb for fremtiden.
Med håbet følger drømmene. Det er vigtigt at støtte de anbragte børn i at udleve eller opnå deres drømme. Det kan simpelthen være vejen til et bedre liv.
Hvert år opfylder den danske hjælpeorganisation Børnehjælpsdagen, der står bag Årets Børnehjælpsdag, cirka 50 drømme for anbragte børn og unge. Det sker gennem projektet ‘Drømmebanken’, der blandt andet er støttet af Egmont Fonden.
Ifølge Ankestyrelsens seneste tal er cirka 11.000 børn og unge (0-17 år) anbragt uden for hjemmet i Danmark. Børnene bor typisk i plejefamilier eller på børnehjem (akut- eller døgninstitutioner, opholdssteder, behandlingshjem, mv.)
En anbringelse kan skyldes mange forskellige årsager, men typisk har barnet været udsat for omsorgsvigt, overgreb, misbrug eller psykisk sygdom i familien.
Børnehjælpsdagen støtter anbragte børn (0-17 år) samt udsatte unge (op til 29 år) i Danmark. Hjælpeorganisationen styrker børnenes og de unges kompetencer, fysiske og mentale robusthed gennem projekter og aktiviteter, der afholdes over hele landet.
Sidste år fik 9.453 anbragte børn og udsatte unge direkte glæde af Børnehjælpsdagens arbejde. Læs mere på bhd.dk og facebook.com/bornehjaelpsdagen
Sylvia Emilia Blazejowski
Pressechef i Børnehjælpsdagen
D: 3530 9310 M: 2682 8923
sb@bhd.dk – www.bhd.dk