I 2015 fik Plejefamiliernes Landsforening (PLF) 3,7 millioner kroner via Satspuljemidlerne til opstart af Projekt Netværket, der omfatter netværksgrupper for nuværende og tidligere anbragte børn og unge i alderen 11-29 år.
Nu er den danske hjælpeorganisation, Børnehjælpsdagen, gået ind i projektet som samarbejdspartner, så projektet er udvidet.
Siden årsskiftet har Plejefamiliernes Landsforening og Børnehjælpsdagen været i gang med at gøre Projekt Netværket ‘køreklart’. Det er nemlig meningen, at de første netværksgrupper skal se dagens lys i løbet af februar måned.
”Vi vil gerne sikre, at anbragte børn og unge kan møde andre som dem selv. Så de oplever, at de ikke er alene. Vi ser desværre flere eksempler på, at det kan være rigtig svært for den unge, uden et socialt netværk i form af venner og relationer, når de for eksempel flytter fra deres plejefamilie. Vi vil arbejde på, at netværksgrupperne også kan fungere som Efterværn,” siger Marianne List, der er projektleder i Plejefamiliernes Landsforening.
Efter udvidelsen af projektet med Børnehjælpsdagen er målet, at 300 børn og unge inden udgangen af 2018 skal få glæde af en lokal netværksgruppe – det vil sige i det nærområde, hvor de bor.
Børnehjælpsdagen, der arbejder for at styrke anbragte børn og unge i Danmark, skal stå for en række læringsaktiviteter i netværksgrupperne – med særligt fokus på de ældre deltagere, der er i alderen 15-29 år.
Læringsaktiviteterne vil spænde vidt; fra fokus på det fysiske, ernæring og måltider eller motion og kropsforståelse, til det mere mentale, som positiv psykologi, mindfullnes og selvregulering.
”Vi er rigtig glade for at kunne udvide det faglige indhold i projektet, der kan være med til at ruste de unge mennesker. Vi har mangeårig erfaring med målgruppen og ved, at overgangen til voksenlivet kan være særlig svær. Derfor sætter vi ind med at give konkrete redskaber og viden, som kan gøre det nemmere”, fortæller Ina Thorndahl, direktør i Børnehjælpsdagen.
Også mere praktiske færdigheder kommer på programmet, for eksempel et kursus om sund og billig mad i hverdagen, hvordan man skriver en jobansøgning eller lægger et budget for at klare månedens udgifter.
I den forbindelse vil de unge blive introduceret til Egmont Fondens nye app – BoSelv – der indeholder Danmarks største samling af links, sociale medier, andre apps og gode råd om at bo i egen lejlighed.
Alle planlagte læringsaktiviteter vil blive formidlet på en sjov og underholdende måde – og undervisningen skal være med til at styrke det sociale samspil blandt de unge deltagere i netværksgrupperne.
PRESSEFOTO 1: BILLEDTEKST – Maja, 11 år
11-årige Maja bor til hverdag hos en sønderjysk plejefamilie.
Hun har længe set frem til et fællesskab, hvor hun kan spejle sig i andre anbragte samt dele erfaringer fra en opvækst uden for hjemmet.
”Den er en rigtig god idé med sådan en netværksgruppe. Jeg vil kunne snakke om ting, som jeg ikke kan snakke med vennerne om – for eksempel, hvordan jeg har det når, jeg savner min mor og far. Det kender vennerne i skolen jo ikke til”, fortæller Maja.
Projekt Netværket arbejder for at etablere netværksgrupper, der retter sig mod med tre forskellige alderstrin: 11-15 år (børnegruppen), 15-18 år (ungegruppen) og 18-29 år (voksengruppen).
I alt er cirka 11.000* børn og unge (0-17 år) anbragt uden for hjemmet. 60 % af alle anbragte børn i Danmark bor i en plejefamilie.
I alt er cirka 2300* udsatte unge (18-22 år) i efterværn, der er en kommunal foranstaltning efter endt anbringelse. Tallet dækker over efterværn i døgnophold.
En anbringelse kan skyldes mange forskellige årsager, men typisk har barnet været udsat for omsorgsvigt, overgreb, misbrug eller psykisk sygdom i familien.
*Seneste tal fra Ankestyrelsen, 2014 – udgivet i 2015.
Sylvia Emilia Blazejowski
Pressechef i Børnehjælpsdagen
D: 3530 9310 M: 2682 8923
sb@bhd.dk – www.bhd.dk