Der er ‘nye boller på suppen’, når 11 udsatte unge går i køkkenet på Klostermarks-skolen i Roskilde henover de kommende to månder.
De deltager nemlig i Børnehjælpsdagens projekt Kitch’n’cool – et læringsforløb, der skal give dem større kendskab til sunde råvarer og mere mod til at lave mad selv.
Deltagerne er i alderen 16-19 år, og de fleste er tilknyttet døgntilbuddet Roskilde Unge Center. Der er blandt andet tale om en gruppe uledsagede flygtninge samt nogle unge, der bor i familiepleje. Fælles for dem alle er, at de er anbragt – og at de har brug for ekstra støtte i hverdagen.
“Vi ønsker at give de unge inspiration til nemme og billige måltider, der samtidig kan være et sundt alternativ til for eksempel den fede fastfood. I sidste ende skal Kitch’n’cool bidrage til, at de unge opnår en sundere livsførelse, der igen giver dem større trivsel”, udtaler Børnehjælpsdagens direktør, Ina Thorndahl.
I praksis skal de unge mødes fem gange med 14. dages mellemrum for at lave – og spise – forskellige sunde hovedretter, mellemmåltider og desserter. Emner som hygiejne, indkøb og økonomi relateret til madlavningen kommer også på bordet.
Børnehjælpsdagen har udviklet Kitch’n’cool i regi af Måltidspartnerskabet med deltagelse af Landbrug & Fødevarer, Teknologisk Institut- AgroTech, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Kliniske Diætister.
“Kitch’n’cool er et spændende projekt, som rammer en målgruppe, der normalt ikke har særlig gode muligheder for at tilegne sig mad- og køkkenfærdigheder. Vi er utrolig glade for, at udsatte unge i Roskilde Kommune nu får gavn af vores viden og mange års erfaringer med madlavning, opskriftsudvikling samt mad- og sundheds-kommunikation”, siger Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer.
Kitch’n’cool har været i gang siden april 2016 med læringsforløb i både Odense, Silkeborg og Syddjurs Kommune. Nu er turen så kommet til Roskilde Kommune, der også er samarbejdspartner i projektet.
har blandt andet rekrutteret deltagere til projektet og har stillet køkkenet på Klostermarksskolen til rådighed uden beregning. Kitch’n’cool læringsforløbet i Roskilde strækker sig fra den 25. november til 20. december 2016, og omfatter i alt fem mødegange, der afholdes med 14. dages mellemrum.
• Målgruppen for projektet Kitch’n’cool er anbragte og udsatte unge (15-22 år) på vej ud i egen bolig. Målet er, at i alt 90 unge fra forskellige kommuner deltager i et læringsforløb (5 gange, hver 14. dag) for at få større kendskab til sunde råvarer og mere mod til at lave mad selv.
• Som element i projektet har ernæringsekspert Anne Henriksen udviklet kogebogen Kitch’n’cool, som de unge får med sig efter forløbet. Læs mere om kogebogen her.
• Børnehjælpsdagen står bag projektet Kitch’n’cool, der er udviklet i regi af Måltidspartnerskabet med deltagelse af Landbrug & Fødevarer, Teknologisk Institut- AgroTech, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Kliniske Diætister.
• Læs mere om hjælpeorganisationen Børnehjælpsdagen på www.bhd.dk og læs mere om Måltidspartnerskabet på www.maaltidspartnerskabet.dk
• Kun 36% af alle danske børn og unge deltager i madlavningen (Arla, 2013) – et tal der for anbragte børn antages at være lavere på grund af institutionernes begrænsede faciliteter og ressourcer
• Allerede i 15 års-alderen ses en signifikant forskel i sundhedsadfærd hos anbragte og ikke-anbragte unge. De anbragte unge får hyppigere problemer med helbred – fx er andelen af overvægtige 15-årige dobbelt så høj blandt de anbragte som deres jævnaldrende (SFI, 2014, Anbragte børn og unges trivsel)
• De 17-årige betragtes ofte som en særligt udsat gruppe, da de snart skal ud at bo i egen bolig. Disse anbragte unge er bagud i forhold til den daglige personlige hygiejne, den fornuftige kost, de sover mindre, og de scorer højt på alle risikoadfærdsfaktorerne (SFI, 2014, Anbragte børn og unges trivsel)
Sylvia Emilia Blazejowski
Pressechef i Børnehjælpsdagen
D: 3530 9310 M: 2682 8923
sb@bhd.dk – www.bhd.dk