9. august 2016, 08:15 Af: Sylvia Blazejowski

SYDDJURS: Ny madklub skal styrke udsatte unge

Projekt Kitch'n'cool rykker nu til Syddjurs kommune. Udsatte unge skal opnå større trivsel i hverdagen gennem sunde madvaner.

SYDDJURS: Ny madklub skal styrke udsatte unge

Projekt Kitch'n'cool rykker nu til Syddjurs kommune. Udsatte unge skal opnå større trivsel i hverdagen gennem sunde madvaner.
Madlavning
Madlavning med Kitch'n'cool - også i Syddjurs kommune. Foto: Nils Lund Pedersen.

Der er ‘nye boller på suppen’, når 14 udsatte unge går i køkkenet på Kolind Centralskole i Syddjurs fra den 13. september og cirka to måneder frem.

De deltager nemlig i Børnehjælpsdagens projekt Kich’n’cool – et læringsforløb, der skal give dem større kendskab til sunde råvarer og mere mod til at lave mad selv.

Deltagerne er i alderen 16-19 år, og de fleste er tilknyttet Ungeenheden i Syddjurs kommune. Der er bl.a. tale om unge mennesker, der har behov for ekstra støtte, men som i øvrigt skal klare sig på egen hånd, f.eks. i en ungdomsbolig.

“Vi ønsker at give de unge inspiration til nemme og billige måltider, der samtidig kan være et sundt alternativ til f.eks. den fede fastfood. I sidste ende skal Kitch’n’cool bidrage til, at de unge opnår en sundere livsførelse, der igen giver dem større trivsel”, udtaler Børnehjælpsdagens direktør, Ina Thorndahl.

I praksis skal de unge mødes fem gange med 14. dages mellemrum for at lave – og spise – forskellige hovedretter, mellemmåltider og sunde desserter. Emner som hygiejne, indkøb og økonomi relateret til madlavningen kommer også på bordet.

Sundhedsfaglige aktører og kommunen bakker op

Børnehjælpsdagen har udviklet Kitch’n’cool i regi af Måltidspartnerskabet med deltagelse af Landbrug & Fødevarer, Teknologisk Institut- AgroTech, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Kliniske Diætister.

“Kitch’n’cool er et rigtig spændende projekt, som rammer en målgruppe, der under normale omstændigheder ikke har så gode muligheder for at tilegne sig mad- og køkkenfærdigheder. Vi glæder os over, at vores viden og mange års erfaringer med madlavning, opskriftsudvikling samt mad- og sundhedskommunikation til børn og unge kan gøre nytte hér”, udtaler ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, Line Damsgaard.

Kitch’n’cool har været i gang siden april 2016 med læringsforløb i både Odense og Silkeborg kommune. Nu er turen så kommet til Syddjurs kommune, der også er samarbejderspartner i projektet.

Syddjurs kommune har blandt andet rekrutteret deltagere til projektet og har stillet køkkenet i Kolind Centralskole til rådighed uden beregning.

OM PROJEKT KITCH’N’COOL

• Målgruppen for projektet Kitch’n’cool er anbragte og udsatte unge (15-22 år) på vej ud i egen bolig. Målet er, at i alt 90 unge fra forskellige kommuner deltager i et læringsforløb (5 gange, hver 14. dag)  for at få større kendskab til sunde råvarer og mere mod til at lave mad selv.

• Som element i projektet har ernæringsekspert Anne Henriksen udviklet kogebogen Kitch’n’cool, som de unge får med sig efter forløbet. Læs mere om kogebogen her.

• Børnehjælpsdagen står bag projektet Kitch’n’cool, der er udviklet i regi af Måltidspartnerskabet med deltagelse af Landbrug & Fødevarer, Teknologisk Institut- AgroTech, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Kliniske Diætister.

• Læs mere om hjælpeorganisationen Børnehjælpsdagen på www.bhd.dk og læs mere om Måltidspartnerskabet på www.maaltidspartnerskabet.dk

FAKTA OM UDSATTE UNGE OG SUNDHED

• Kun 36% af alle danske børn og unge deltager i madlavningen (Arla, 2013) – et tal der for anbragte børn antages at være lavere på grund af institutionernes begrænsede faciliteter og ressourcer

• Allerede i 15 års-alderen ses en signifikant forskel i sundhedsadfærd hos anbragte og ikke-anbragte unge. De anbragte unge får hyppigere problemer med helbred – fx er andelen af overvægtige 15-årige dobbelt så høj blandt de anbragte som deres jævnaldrende (SFI, 2014, Anbragte børn og unges trivsel)

• De 17-årige betragtes ofte som en særligt udsat gruppe, da de snart skal ud at bo i egen bolig. Disse anbragte unge er bagud i forhold til den daglige personlige hygiejne, den fornuftige kost, de sover mindre, og de scorer højt på alle risikoadfærdsfaktorerne (SFI, 2014, Anbragte børn og unges trivsel)

Kontaktinformation

Sylvia Emilia Blazejowski
Pressechef i Børnehjælpsdagen
D: 3530 9310 M: 2682 8923
sb@bhd.dk – www.bhd.dk

Galleri
  • PRESSEFOTO 4: Madlavningsbillede Kitch'n'cool. Fotokreditering: Nils Lund Petersen.
Relaterede nyheder

©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.