NOMINERET: TALENTSPEJDERNE

Talentspejderne er blandt de tre kandidater, der er nomineret til Børnehjælpsdagens Lillebror Pris 2019. Sekretariatschef, Tom Thinggaard Pedersen, svarer på '5 skarpe' om talentprogrammet.

NOMINERET: TALENTSPEJDERNE

Talentspejderne er blandt de tre kandidater, der er nomineret til Børnehjælpsdagens Lillebror Pris 2019. Sekretariatschef, Tom Thinggaard Pedersen, svarer på '5 skarpe' om talentprogrammet.
Talentspejderne nomineret til Lillebror Prisen 2019

Landsforeningen Talentspejderne er en frivillig organisation, der hjælper børn og unge med at se og udvikle deres evner og talenter. Foreningen arbejder med to målgrupper: Skoleelever mellem 12-15 år, der går i 7.-9. klasse og unge ”uddannelsesparate” og ”aktivitetsparate” mellem 17-29 år.

Talentspejderne har siden 2010 hjulpet 500 unge i uddannelse i over 20 kommuner. Det sker gennem et talentprogram, som er udviklet i samarbejde med nogle af landets førende læringseksperter. Med talentprogrammet møder de unge frivillige fra erhvervslivet, efterlønnere og pensionister, som fungerer som rollemodeller, der hjælper de unge med at udfolde deres talenter og bruge dem i deres valg af uddannelse.

Sekretariatschef, Tom Thinggaard Pedersen, svarer her på ‘5 skarpe’ om Talentspejderne, der er blandt de tre nominerede kandidater til Børnehjælpsdagens Lillebror Pris 2019.


1) Hvad var baggrunden for at etablere Talentspejderne? 

“Talentspejderne startede, fordi alt for mange unge ikke kommer i uddannelse. Faktisk hele 20 % af en ungdomsårgang. Det kan skyldes, at de unge har faglige problemer, er skoletrætte, har problemer derhjemme eller har haft traumatiske oplevelser med skilsmisse, alvorlig sygdom eller dødsfald i familien. Det kan også skyldes, at de unge mangler selvværd og selvtillid eller at de bare ikke er bevidste om, hvad de er dygtige til”.

2) Hvad er visionen for Talentspejderne?

“Vi har en stærk tro på, at alle børn og unge har evner og talenter. Talentspejdernes vision er derfor, at alle børn og unge skal have retten til at udfolde deres evner og talenter og bruge dem til gavn for sig selv og andre”.

3) Hvad er det, der gør Talentspejderne unikke?

“I samarbejde med nogle af landets førende læringseksperter har vi udviklet et banebrydende talentprogram bestående af 24 møder af 1½ time. Frivillige uddannes til at følge et nøje guidet program, som hjælper den unge til at finde sine evner, styrker og talenter. Sammen finder de efterfølgende frem til, hvordan og hvor den unge kan bruge disse i valget af uddannelse. Programmet giver også den unge redskaber til at kunne mestre livet”.

4) Hvilken dokumenteret forskel har Talentspejderne gjort for de unge?

“I 2017 viste en undersøgelse i Randers kommune, at hele 80% af de skoleelever, der før deltagelsen i talentprogrammet var vurderet ”ikke-uddannelsesparate”, lige efter forløbet blev vurderet ”uddannelsesparat”. I Randers, Aalborg og Rebild afholdte vi i perioden 2016-2018 et talentforløb for mere end 50 unge i alderen 18-25 årige, der var på offentlig forsørgelse. Mere end 80 procent af deltagerne kom i uddannelse og job under forløbet”.

5) Hvad er I mest stolte af at have opnået gennem Talentspejderne?

“Vi er meget stolte over, at vores frivillige talentspejdere i den grad committer sig og skaber et rum, hvor den unge betror sine inderste følelser og tanker. At vi over tid har udviklet et unikt program, der virkelig hjælper unge til at udfolde deres evner, styrker og talenter, så de bedre bliver i stand til at vælge uddannelse og komme i job”.

Hvad betyder nomineringen til Lillebror Prisen for jer?

Talentspejderne - Nomineret til Lillebror Prisen 2019

Lillebror Prisen 2019 - nominering og prisuddeling


©Børnehjælpsdagen 2020. Alle rettigheder forbeholdes.