Børnehjælpsdagen har siden 2000 fokuseret på at forbedre livsvilkårene for de mange tusinde anbragte børn og unge i Danmark. Børn og unge med anbringelsesbaggrund (op til 17 år) bor typisk hos plejefamilier, på døgninstitutioner eller opholdssteder. I dag arbejder vi ligeledes til fordel for udsatte unge (op til 29 år), som modtager eller har modtaget en kommunal foranstaltning. Det kan være i form af en kontaktperson eller ordning (efterværn), der skal gøre overgangen til voksenlivet nemmere. Langt de fleste af de udsatte unge i vores målgruppe har tidligere været anbragt.
På denne side opsummeres den grundlæggende viden, som danner basis for vores daglige arbejde – i relation til de anbragte børn og unge, samt unge i efterværn. Vores primære kilder er Danmarks Statistik, Ankestyrelsen, Det Nationale Forskningscenter for Velværd (SFI), Socialstyrelsen, Kommunernes Landsforening m.fl.
Alle tal stammer fra Danmarks Statistik og er de senest verificerede tal, pr. 31. december 2020.
Alle tal fra: ‘Taksttabel – vederlag og takster’, 2021, KL. Hent hele taksttabellen
Det er veldokumenteret, at anbragte børn og unge klarer sig væsentligt dårligere i uddannelsessystemet end deres jævnaldrende. Forskning viser følgende om disse børn og unges skolegang samt deres videre færd i et uddannelsesmæssigt og beskæftigelsesmæssigt perspektiv.
Tal og fakta fra: (i) Anbragte 15-åriges hverdagsliv og udfordringer’, 2013, SFI og Bo Vinnerljung, professor, Socialt arbete, Stockholms Universitet. (ii)Anbragte børn og unges trivsel’, 2016, SFI. (iii)Anbragte børn klarer sig langt dårligere end andre børn’, 2015, KL (Momentum).
Tal og fakta fra: (i) Anbragte børn og unges trivsel 2016′, SFI. (ii) Anbragte 15-åriges hverdagsliv og udfordringer’, 2013, SFI.
Tal og fakta fra: ‘Anbragte børn og unges trivsel’, 2014, SFI